Pomidorai Žiemai – Net 30 Labai Skanūs Receptai!
Pomidorai – vieni iš mėgstamiausių ir naudingiausių daržovių Lietuvoje. Jie puikiai tinka ir šviežiems valgiams vasarą, ir įvairiems konservavimo būdams žiemai. Šiame straipsnyje pateikiame net 30 skirtingus receptus, kaip pasigaminti įvairiausių skonių pomidorų konservus bei užkandžius žiemai.
Kodėl verta gaminti pomidorų konservus?
Konservuoti pomidorai turi daug privalumų:
- Galite mėgautis šviežiais pomidorais ir žiemą
- Konservai pasižymi ilgu galiojimo laiku
- Juos lengva pagaminti dideliais kiekiais
- Puikiai tinka kaip užkandžiai ar priedai prie pagrindinių patiekalų
Be to, namuose pagamintuose konservuose yra daug mažiau priedų nei parduotuvėse pirktuose. Jūs patys kontroliuojate cukraus, druskos bei kitų ingredientų kiekį.
Populiariausi pomidorų konservavimo būdai
Pomidorus galima konservuoti įvairiais būdais:
- Marinavimas – vienas paprasčiausių būdų. Pomidorai sudėti į stiklainius kartu su prieskoniais ir užpilti marinatu.
- Rauginti pomidorai – fermentuojant susidaro daug naudingų rūgščių.
- Sultys ir tyrės – iš pomidorų išspaudžiamos sultys arba sutrinami gabalėliai.
- Pomidorų padažai – padažams naudojami pomidorų tyrė, sulčių ar gabalėlių mišiniai.
- Džemai – saldūs ar pikantiški džemai, kuriuose gausu pomidorų.
Toliau pateikiame įvairiausių skonių receptus su pomidorais!
Pomidorai su želatina – skanus receptas žiemai
Pomidorai su želatina yra labai populiarus lietuviškas receptas, kurį daugelis šeimininkių gamina žiemai. Šis receptas leidžia pasigaminti skanius ir sultingus pomidorus, kuriuos galima ilgai laikyti šaldytuve.
Recepto privalumai
- Paprasta ir greita gaminti
- Nereikia sterilizuoti
- Galima gaminti didelį kiekį
- Puikiai tinka kaip užkandis arba garnyras
Produktai | Kiekis |
---|---|
Pomidorai | 1 kg |
Cukrus | 150 g |
Druska | 1 arb. š. |
Actas | 200 ml |
Želatina | 20 g |
Kaip pasigaminti pomidorus su želatina
Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, supjaustykite griežinėliais arba pusiau.
Želatiną užpilkite šaltu vandeniu ir palikite, kad išbrinktų.
Cukrų, druską ir actą supilkite į puodą, užvirinkite. Suberkite pomidorus ir troškinkite 5 minutes.
Išbrinkusią želatiną ištirpinkite verdančiame vandenyje ir supilkite į pomidorus. Viską išmaišykite.
Karštus pomidorus su želatina supilkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.
Atvėsusius laikykite šaldytuve.
Marinuoti pomidorai
Marinavimas yra pats paprasčiausias būdas pasigaminti skanių pomidorų konservų žiemai. Nors procesas paprastas, galite pasiekti labai įvairių skonių derinių, pridedant prieskonių, daržovių, vaisių. Štai keletas receptų:
- Klasikiniai marinuoti pomidorai acte
- Marinuoti pomidorai su paprikomis
- Su želatina marinuoti pomidorai su svogūnais
- Saldžiarūgščiai marinuoti pomidorai
- Savo sultyse marinuoti pomidorai be acto
Pomidorų ir cukinijų mišrainė žiemai
Cukinijos ir pomidorai – puiki derinys vasariškam skoniui žiemą. Ši daržovių mišrainė tinkama kaip garnyras, užkandis ar priedas prie mėsos patiekalų.
Mišrainės receptas
Reikės:
- 500 g pomidorų
- 300 g cukinijų
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- aliejaus
- druskos, pipirų
Gaminimas:
- Pomidorus ir cukinijas supjaustykite kubeliais.
- Svogūną smulkiai supjaustykite.
- Į keptuvę įpilkite aliejaus ir apkepkite svogūną.
- Sudėkite pomidorus bei cukinijas ir troškinkite 10 minučių.
- Įberkite smulkinto česnako, druskos bei pipirų.
- Išmaišykite ir troškinkite dar 5 minutes.
Mišrainės naudojimas
Paruoštą mišrainę galite:
- Laikyti šaldytuve ir vartoti per savaitę
- Sušaldyti ilgesniam laikui
- Iš karto sterilizuoti stiklainiuose, kad išsilaikytų visą žiemą
Naminis pomidorų padažas žiemai
Naminis pomidorų padažas – būtinas ingredientas virtuvėje. Jis tinka prie daugelio patiekalų: mėsos, makaronų, picų ir kt. Pasigaminti tokį padažą namuose nesunku, o rezultatas nepalyginamai skanesnis nei parduotuvės.
Padažo receptas
Reikės:
- 1 kg pomidorų
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- aliejaus kepimui
- prieskonių: druskos, pipirų, baziliko, raudonėlio
Gaminimas:
- Pomidorus nuplaukite, perpjaukite pusiau ir išimkite sėklas.
- Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite.
- Į keptuvę įpilkite aliejaus ir apkepkite svogūną su česnaku.
- Sudėkite pomidorus ir troškinkite 10-15 minučių.
- Pomidorus sutrinkite trintuvu arba blenderiu.
- Įberkite prieskonių pagal skonį ir pavirkite dar 5 minutes.
Padažo naudojimas
Paruoštą padažą galite:
- Laikyti šaldytuve ir vartoti per savaitę
- Sušaldyti ilgesniam laikui
- Iš karto sterilizuoti stiklainiuose, kad išsilaikytų visą žiemą
Naminė pomidorų tyrė žiemai
Naminė pomidorų tyrė – dar vienas būdas pasigaminti skanius ir naudingus pomidorų konservus žiemai. Tyrė tinka kaip pagardas sriuboms, padažams, makaronams ir kitiems patiekalams.
Tyrės receptas
Reikės:
- 1 kg pomidorų
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- aliejaus
- prieskonių
Gaminimas:
- Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite.
- Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite.
- Į keptuvę įpilkite aliejaus ir apkepkite svogūną su česnaku.
- Sudėkite pomidorus ir troškinkite 10-15 minučių.
- Nukelkite nuo ugnies ir sutrinkite turinį trintuvu.
- Grąžinkite į keptuvę, įberkite druskos, pipirų ir troškinkite dar 5 minutes.
Tyrės naudojimas
Paruoštą tyrę galite:
- Laikyti šaldytuve ir vartoti per savaitę
- Sušaldyti ilgesniam laikui
- Iš karto sterilizuoti stiklainiuose visai žiemai
Tikimės, kad mėgausite šiuo gardžiu pomidorų konservu!
Klasikiniu būdu marinuoti pomidorai žiemai
Marinuoti pomidorai – tai vienas iš populiariausių būdų, kaip pasigaminti skanių daržovių konservų žiemai. Nors egzistuoja daugybė įvairių marinavimo receptų, klasikinis būdas su actu išlieka puikus pasirinkimas.
Klasikinio marinavimo privalumai
Klasikinio marinavimo privalumai:
- Paprastas ir greitas būdas
- Nereikia sterilizuoti, pakanka uždengti dangteliu
- Ilgai išsilaiko – net iki kito derliaus
- Išlaiko ryškų pomidorų skonį
- Tinka kaip garnyras ar užkandis
Receptas
Reikės:
- 1 kg nedidelių pomidorų
- 0,5 l 9% acto
- 2 arbatiniai šaukšteliai druskos
- 5-10 pipirų grūdelių
- 4 lapeliai lauro
Gaminimas:
- Pomidorus nuplaukite, nudžiovinkite, sudėkite į stiklainius.
- Į actą suberkite druską, pipirus, lauro lapus ir užvirinkite.
- Karštą marinatą užpilkite ant pomidorų ir sandariai uždarykite stiklainius.
- Laikykite vėsioje, tamsioje vietoje.
Naudojimas
Marinuotus pomidorus galite valgyti po 2 savaičių. Laikykite šaldytuve iki 6 mėnesių. Skanaus!
Naminis pomidorų padažas žiemai be cukraus
Daugelis mėgsta naminį pomidorų padažą, tačiau neretai parduotuvėse parduodamuose būna per daug cukraus. Štai receptas, kaip pasigaminti skanų padažą be cukraus – tik iš pomidorų ir natūralių prieskonių.
Be cukraus padažo privalumai
Pagrindiniai tokio padažo privalumai:
- Mažiau kalorijų
- Tinka cukriniu diabetu sergantiems
- Galima įvairinti prieskoniais pagal skonį
- Puikiai tinka prie įvairių patiekalų
Receptas
Reikės:
- 1 kg pomidorų
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- Aliejus
- Druska, pipirai, bazilikas, raudonėlis
Gaminimas:
- Pomidorus supjaustykite, išimkite sėklas.
- Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite.
- Pomidorus apkepkite aliejuje kartu su svogūnais ir česnaku.
- Sudėkite į puodą, suberkite prieskonių ir troškinkite 20 min.
- Sutrinkite turinį trintuvu ar blenderiu.
- Užvirinkite dar 5 minutes ir supilstykite į stiklainius.
Skanaus naminio padažo be cukraus!
Marinuoti žali pomidorai su paprikomis
Žali pomidorai ir paprikos sudaro puikią vasarišką duetą, kurį galima mėgautis ir žiemą. Šie marinuoti pomidorai su paprikomis – ideali garnyro ar užkandžio variantas.
Marinato receptas
Reikės:
- 500 g žalių pomidorų
- 300 g raudonųjų paprikų
- 1 svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- 0,5 l 9% acto
- 2 valg. šaukštai cukraus
- druskos, pipirų, lauro lapų
Gaminimas:
- Žalius pomidorus ir paprikas supjaustykite juostelėmis.
- Svogūną supjaustykite pusžiedžiais.
- Į stiklainį sudėkite sluoksniais pomidorus, paprikas ir svogūnus.
- Į actą įberkite cukrų, druską, pipirus, lauro lapus ir užvirinkite.
- Užpilkite karštu marinatu ant daržovių ir sandariai uždarykite.
Naudojimas
Laikykite 2 savaites, tada galite ragauti. Skanaus!
Cukinijų ir pomidorų padažas žiemai
Cukinijos ir pomidorai puikiai dera tarpusavyje, todėl iš jų galima pagaminti gardų padažą žiemai. Jis tiks prie įvairių mėsos patiekalų, makaronų ar daržovių troškinių.
Padažo receptas
Reikės:
- 500 g pomidorų
- 300 g cukinijų
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- žiupsnelis druskos, pipirų
- baziliko, raudonėlio (pagal skonį)
Gaminimas:
- Pomidorus ir cukinijas supjaustykite kubeliais.
- Svogūną smulkiai supjaustykite.
- Į keptuvę sudėkite pomidorus, cukinijas, svogūnus ir troškinkite 10 min.
- Įberkite smulkinto česnako ir prieskonių. Troškinkite dar 5 min.
- Suberkite į trintuvą ar blenderį ir sutrinkite iki vientisos masės.
- Grąžinkite į keptuvę ir pavirkite dar 5 min.
Padažo naudojimas
Laikykite šaldytuve ir vartokite per savaitę. Taip pat galite užšaldyti arba iš karto supilti į sterilizuotus stiklainius.
Rauginti pomidorai – sveika, greita ir skanu
Rauginti pomidorai – tai dar vienas puikus būdas pasigaminti naudingų ir skanių pomidorų konservų žiemai. Šis būdas pasižymi paprastumu bei greitumu, o fermentacijos metu susidariusios rūgštys suteikia ypatingą skonį.
Raugintų pomidorų privalumai
Pagrindiniai raugintų pomidorų privalumai:
- Paprasta ir greita gaminti
- Susidaro daug naudingų rūgščių
- Tinka kaip užkandis ar priedas prie mėsos
- Galima gaminti stiklainiuose arba statinaitėse
Receptas
Reikės:
- 1 kg nedidelių pomidorų
- 1 arbatinis šaukštelis druskos
- baziliko, čiobrelių (pagal skonį)
Gaminimas:
- Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į stiklainį.
- Ant viršaus suberkite druską ir prieskonius.
- Sandariai uždarykite, palikite kambario temperatūroje 2-3 dienas.
- Tada perkelkite į šaldytuvą.
Raugintus pomidorus laikykite šaldytuve ir vartokite per mėnesį.
Be acto marinuoti pomidorai žiemai
Pomidorų marinavimui paprastai naudojamas actas, tačiau galima išbandyti ir alternatyvų būdą be jo. Šie marinuoti pomidorai pasižymi švelnesniu skoniu, o procesas kiek ilgesnis.
Be acto marinavimo privalumai
Pagrindiniai privalumai marinuojant be acto:
- Gaunamas švelnesnis pomidorų skonis
- Tinka žmonėms, jautriems rūgštims
- Galima naudoti įvairesnius prieskonius
Receptas
Reikės:
- 1 kg nedidelių pomidorų
- 0,5 l vandens
- 2 valg. šaukštai druskos
- mėgstamų prieskonių (bazilikas, raudonėlis, čiobreliai ir kt.)
Gaminimas:
- Pomidorus nuplaukite, nusausinkite ir sudėkite į stiklainį.
- Į vandenį įberkite druską, prieskonius ir užvirinkite.
- Užpilkite ant pomidorų ir sandariai uždarykite.
- Laikykite 3-4 savaites, kol pomidorai įgis norimą skonį.
Tikimės, jog mėgausite šiuo alternatyviu marinavimo būdu!
Su želatina marinuoti pomidorai su svogūnais žiemai
Želatina suteikia ypatingą skaidrumą ir stingdumą marinuotiems pomidorams. Šis receptas su svogūnais – puikus būdas pagaminti skanius bei dekoratyvius pomidorų konservus žiemai.
Su želatina marinuotų pomidorų privalumai
Pagrindiniai privalumai marinuojant su želatina:
- Suteikia pomidorams stingdumo ir skaidrumo
- Gaunasi dekoratyvus vaizdas
- Želatina paryškina pomidorų skonį
Receptas su svogūnais
Reikės:
- 1 kg nedidelių pomidorų
- 2 svogūnai
- 2 pakeliai maistinės želatinos
- 0,5 l 9% acto
- prieskonių pagal skonį
Gaminimas:
- Pomidorus ir svogūnus supjaustykite plonais griežinėliais.
- Paruoškite želatiną – ištirpinkite 2 pakelius miltelių 0,5 l verdančio vandens.
- Atvėsinkite iki kambario temperatūros, supilkite actą.
- Sudėkite sluoksniais pomidorus ir svogūnus į stiklainius, užpilkite želatina.
- Sandariai uždarykite ir laikykite šaldytuve 2-3 dienas.
Aštri naminė adžika žiemai
Adžika – tai aštrus padažas, kilęs iš Kaukazo regiono virtuvės. Jis puikiai tinka marinuotiems daržovėms, mėsai, užkandžiams. Štai receptas, kaip pasigaminti aštrią namų gamybos adžiką žiemai.
Adžikos privalumai
Pagrindiniai naminės adžikos privalumai:
- Galite reguliuoti aštrumo lygį
- Žinote tikslią sudėtį, nes naudojate natūralias žaliavas
- Puikiai dera prie įvairių patiekalų
- Išsilaiko šaldytuve kelis mėnesius
Receptas
Reikės:
- 10 raudonųjų aštriųjų paprikų
- 3 pomidorai
- 1 svogūnas
- 4 skiltelės česnako
- aliejaus, druskos, cukraus, prieskonių
Gaminimas:
- Pomidorus, paprikas, svogūnus smulkiai sutarkuokite.
- Į aliejų įdėkite česnaką ir apkepkite 2 minutes.
- Sudėkite daržoves, troškinkite 10 minučių.
- Įberkite druskos, cukraus, pipirų ir pavirkite dar 5 minutes.
- Sutrinkite iki vientisos masės ir supilstykite į stiklainius.
Pomidorų, morkų ir paprikų salotos žiemai
Pomidorai, morkos ir paprikos – puiki vasariška daržovių kombinacija, kurią galima pasigaminti konservuotą ir mėgautis žiemą. Šios spalvingos daržovių salotos – lengvas ir skanus užkandis ar garnyras prie mėsos patiekalų.
Salotų receptas
Reikės:
- 400 g pomidorų
- 300 g morkų
- 200 g raudonųjų paprikų
- 2 svogūnai
- aliejaus, druskos, pipirų, cukraus
Gaminimas:
- Pomidorus, morkas ir paprikas supjaustykite plonais griežinėliais arba kubeliais.
- Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais.
- Viską sumaišykite, pagardinkite aliejumi, druska, pipirais ir šiek tiek cukrumi.
- Sudėkite į stiklainius ir sterilizuokite 15min.
Naudojimas
Atvėsintas salotas laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Prieš vartojimą papuoškite petražolėmis ar kalendromis. Skanaus!
Mišrainė žiemai SKANUMĖLIS – su pomidorais, morkomis, svogūnais ir paprikomis
Ši įvairių daržovių mišrainė – tikras skanumėlis, kurį galite pasigaminti žiemai. Ji puikiai tinka kaip šaltas užkandis ar priedas prie mėsos patiekalų.
Mišrainės receptas
Reikės:
- 400 g pomidorų
- 300 g morkų
- 200 g raudonųjų paprikų
- 2 svogūnai
- 3 skiltelės česnako
- aliejaus, druskos, pipirų
Gaminimas:
- Pomidorus, morkas ir paprikas supjaustykite kubeliais.
- Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais.
- Česnaką smulkiai supjaustykite.
- Viską sudėkite į keptuvę, įpilkite aliejaus, suberkite druskos ir pipirų.
- Troškinkite apie 15 minučių.
- Mišrainę sudėkite į stiklainius ir sterilizuokite 15 min.
Naudojimas
Atvėsintą mišrainę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Prieš patiekiant papuoškite petražolėmis ar kalendromis.
Pomidorų ir ryžių mišrainė žiemai be acto
Pomidorai ir ryžiai puikiai dera tarpusavyje, todėl iš jų galima pagaminti skanią mišrainę konservavimui žiemai. Šiame recepte pomidorai marinuojami be acto – taip gaunamas švelnesnis skonis.
Mišrainės be acto privalumai
Pagrindiniai tokios mišrainės privalumai:
- Švelnesnis pomidorų skonis dėl marinavimo be acto
- Tinka žmonėms, jautriems rūgštims
- Soti ir gardi vasaros daržovių bei ryžių kombinacija
- Puikiai tinka kaip šaltas užkandis
Mišrainės receptas
Reikės:
- 500 g pomidorų
- 300 g virtų ryžių
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- petražolių, baziliko
- aliejaus, druskos, pipirų
Gaminimas:
- Pomidorus supjaustykite kubeliais, svogūną – pusžiedžiais.
- Į keptuvę sudėkite pomidorus, svogūnus, česnaką ir apkepkite 5 minutes.
- Suberkite prieskonių, sudėkite ryžius, išmaišykite.
- Sudėkite į stiklainius, užpilkite aliejumi ir sandariai uždarykite.
- Sterilizuokite 15 minučių.
Atvėsusią mišrainę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Skanaus!
Pomidorų, morkų ir svogūnų mišrainė žiemai
Pomidorai, morkos ir svogūnai – klasikinė vasariškų daržovių kombinacija, kurią galima skaniai konservuoti ir mėgautis žiemą. Ši spalvinga mišrainė puikiai tinka kaip šaltas užkandis ar garnyras prie įvairių mėsos patiekalų.
Mišrainės receptas
Reikalingi ingredientai:
- 500 g pomidorų
- 400 g morkų
- 300 g svogūnų
- 3 skiltelės česnako
- aliejaus, druskos, pipirų
Gaminimo eiga:
- Pomidorus, morkas ir svogūnus supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais.
- Česnaką smulkiai supjaustykite.
- Visas daržoves sudėkite į didelį puodą, įpilkite aliejaus, įberkite druskos bei pipirų ir gerai išmaišykite.
- Troškinkite apie 10-15 minučių, kol daržovės suminkštės.
- Karštą mišrainę sudėkite į iš anksto sterilizuotus stiklainius ir juos sandariai uždarykite.
- Sterilizuokite dar 20 minučių.
Pateikimas ir laikymas
Atvėsusią mišrainę laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Prieš patiekiant papuoškite petražolėmis ar kalendromis.
Svogūnų ir pomidorų pagardas žiemai
Svogūnai ir pomidorai – klasikinis derinys, kurį dažnai naudojame įvairiuose patiekaluose. Iš šių daržovių taip pat galima pagaminti universalią pagardo pastą, tinkamą įvairiems patiekalams žiemą.
Pagardo privalumai
- Paprasta ir greitai pagaminama
- Puikiai tinka mėsai, makaronams, troškiniams
- Suteikia ryškų svogūnų ir pomidorų skonį
- Pasigaminti galima didesnį kiekį ir laikyti šaldytuve
Receptas
Reikės:
- 500 g pomidorų
- 300 g svogūnų
- 3 skiltelės česnako
- aliejaus kepimui
- druskos, pipirų, prieskonių
Gaminimas:
- Pomidorus nulupkite, supjaustykite kubeliais.
- Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais.
- Į keptuvę įpilkite aliejaus, sudėkite svogūnus ir pomidorus. Trokškinkite 10 min.
- Įberkite česnaką, prieskonius. Vėl pavirkite 5 minutes.
- Suberkite į trintuvą ar blenderį ir sutrinkite iki vientisos masės.
- Laikykite šaldytuve ir naudokite pagal poreikį.
Skanaus svogūnų-pomidorų pagardo!
Naminis pomidorų padažas žiemai be acto
Daugelis mėgsta naminį pomidorų padažą, tačiau kartais parduotuvėse parduodamuose būna per daug acto. Štai receptas skaniam padažui be acto pagaminti – tik iš pomidorų ir natūralių prieskonių.
Be acto padažo privalumai
Pagrindiniai tokio padažo privalumai:
- Švelnesnis pomidorų skonis
- Tinka žmonėms, jautriems rūgštims
- Galima įvairinti prieskoniais pagal skonį
- Puikiai tinka prie mėsos, makaronų, daržovių
Receptas be acto
Reikės:
- 1 kg pomidorų
- 1 svogūnas
- 2 skiltelės česnako
- aliejaus kepimui
- druskos, pipirų, baziliko, raudonėlio
Gaminimas:
- Pomidorus nuplaukite ir supjaustykite kubeliais.
- Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustykite.
- Į keptuvę sudėkite pomidorus, svogūnus, česnaką ir apkepkite.
- Viską sudėkite į puodą, suberkite prieskonių. Troškinkite 20 min.
- Turinį sutrinkite iki vientisos masės.
- Supilstykite į stiklainius ir sterilizuokite.
Skanaus naminio padažo be acto!
Saldžiarūgščiai marinuoti pomidorai žiemai
Pomidorai – universali daržovė, kurią galima marinuoti įvairiais būdais. Vienas iš jų – saldžiarūgštis marinavimas. Tokie pomidorai turi malonų balansą tarp saldumo ir rūgštumo, puikiai tinka kaip užkandis ar priedas prie mėsos patiekalų.
Saldžiarūgščių pomidorų privalumai
Pagrindiniai saldžiarūgščiai marinuotų pomidorų privalumai:
- Malonus, subalansuotas skonis
- Tinka žmonėms, jautriems per dideliam rūgštumui
- Puikus papildymas įvairiems patiekalams
- Gražiai atrodo lėkštėje
Marinato receptas
Reikės:
- 1 kg nedidelių pomidorų
- 0,5 l 9% acto
- 2 valg. šaukštai cukraus
- druskos, pipirų, prieskonių
Gaminimas:
- Pomidorus nuplaukite, nusausinkite, sudėkite į stiklainius.
- Į actą įmaišykite cukrų, druską, pipirus, prieskonius. Užvirinkite.
- Užpilkite marinatu ant pomidorų, sandariai uždarykite.
- Laikykite 1 savaitę, kol pomidorai įgis skonį.
Saldžiarūgščius pomidorus patiekite kaip užkandį arba prie mėsos patiekalų. Skanaus!
Pomidorų sriuba žiemai (be acto)
Šilta pomidorų sriuba – pats tas, ko reikia šaltomis žiemos dienomis. Šis receptas be acto suteikia sriubai malonų saldoką pomidorų skonį. Be to, tokia sriuba tinka ir žmonėms, jautriems rūgštims.
Pomidorų sriubos privalumai
Pagrindiniai šios sriubos privalumai:
- Švelnus pomidorų skonis (be acto)
- Puikiai sušildo
- Paprasta ir greitai pagaminama
- Galima pasigaminti didesnį kiekį ir užšaldyti
Receptas
Reikės:
- 800 g pomidorų
- 1 svogūnas
- 2 morkos
- 2 bulvės
- aliejaus
- mėgstamų prieskonių
Gaminimas:
- Pomidorus supjaustykite kubeliais, morkas – griežinėliais, svogūną – pusžiedžiais.
- Bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
- Į puodą įpilkite aliejaus, sudėkite daržoves ir apkepkite 5 minutes.
- Užpilkite vandeniu, suberkite prieskonių. Virkite apie 20 minučių.
- Išmaišykite trintuvu iki purios konsistencijos. Pagal skonį dosniai pašaukite grietine.
Pomidorų salotos žiemai
Pomidorų salotos – vasariškas patiekalas, kurį galima pasigaminti ir žiemą. Šios spalvingos daržovių salotos puikiai tiks kaip šaltas užkandis ar priedas prie mėsos patiekalų. Jos pasižymi gaiviu pomidorų skoniu.
Receptas
Reikės:
- 500 g pomidorų
- 1 svogūnas
- 1 agurkas
- žalumynų (salotų lapų, petražolių)
- aliejaus ir acto padažui
- druskos, pipirų
Padažas:
- 4 valg. šaukštai aliejaus
- 2 valg. šaukštai 9% acto
- 1 arb. šaukštelis cukraus
- druskos, pipirų
Gaminimas:
- Pomidorus supjaustykite griežinėliais arba pusėmis, svogūną – plonais žiedais, agurką – griežinėliais.
- Sudėkite į dubenį, apiberkite smulkintais žalumynais.
- Išmaišykite padažą: aliejų, actą, prieskonius ir užpilkite ant salotų.
Pateikimas
Salotas patiekite atvėsintas. Pagal skonį galite papildyti smulkintu sūriu, kapotais kiaušiniais ar kepta duona.
Šparaginių pupelių mišrainė žiemai su pomidorais, svogūnais ir morkomis
Šparaginės pupelės dera su įvairiomis daržovėmis, todėl iš jų galima pagaminti gardžią mišrainę žiemai. Šiame recepte jos derinamos su pomidorais, svogūnais ir morkomis.
Mišrainės privalumai
- Soti ir maistinga
- Tinka vegetarams
- Ilgai išsilaiko šaldytuve
- Universalus priedas prie mėsos patiekalų
Receptas
Reikės:
- 400 g šparaginių pupelių
- 300 g pomidorų
- 2 svogūnai
- 2 morkos
- aliejaus
- druskos, pipirų, petražolių
Gaminimas:
- Šparagines pupelės nuplaukite ir perplaukite verdančiu vandeniu.
- Pomidorus, morkas ir svogūnus supjaustykite kubeliais.
- Į keptuvę įpilkite aliejaus, sudėkite daržoves ir apkepinkite 5 minutes.
- Suberkite prieskonių, maišydami troškinkite dar 10 minučių.
- Karštą mišrainę sudėkite į stiklainius, sandariai uždarykite, sterilizuokite 20 min.
Pateikimas
Atvėsusią mišrainę patiekite kaip šaltą užkandį arba šiltą garnyrą prie mėsos patiekalų. Skanaus!
Pikantiškas pomidorų džemas žiemai
Pomidorų džemas yra puikus būdas panaudoti derliaus perteklių ir pasigaminti gardžią užkandą žiemai. Pikantiškas pomidorų džemas ypač tinka tiems, kas mėgsta šiek tiek aštresnį skonį. Jis puikiai dera prie mėsos patiekalų, sūrių, daržovių užkandžių ar net sumuštinių.
Norint pasigaminti pikantišką pomidorų džemą, reikės šių ingredientų:
- 2 kg pomidorų
- 2 svogūnų
- 3 skiltelių česnako
- 1 aštrojo raudonojo pipiro
- 1 arbatinio šaukštelio maltų aštriųjų paprikų
- 1 puodelio obuolių acto
- 1 puodelio cukraus
- Druskos, pipirų
Pomidorų paruošimas
Pomidorus gerai nuplauti, perpjauti pusiau ar ketvirčiais ir išimti sėklas. Svogūnus ir česnaką smulkiai supjaustyti.
Virimas
Į puodą sudėti pomidorus, svogūnus, česnaką, pipirą, aštriąsias paprikas. Užpilti actu ir cukrumi. Ant mažos ugnies pavirti apie valandą, kol pomidorai suminkštės ir išsiskirs sultys. Gautą masę sutrinti trintuve ar blenderiu, kol bus vientisa.
Pilstymas
Karštą pomidorų masę supilti į sterilizuotus stiklainius. Sandariai uždaryti dangteliais ir apversti aukštyn dugnu. Palikti atvėsti kambario temperatūroje.
Laikymas
Atvėsusius stiklainius su pikantišku pomidorų džemu laikyti vėsioje, tamsioje vietoje. Atidarytą džemą reikia suvartoti per 2-3 savaites. Neuždarytas stiklainis išsilaikys šaldytuve apie 5 dienas.
Šis gardus pikantiškas pomidorų džemas puikiai tinka įvairiems patiekalams. Jį galima įdėti į sumuštinius ar užtepti ant duonos riekelių kartu su sūriu. Taip pat jis puikiai dera prie įvairių mėsos patiekalų – vištienos, jautienos ar kiaulienos. Pikantiškas pomidorų džemas suteikia šiems patiekalams ryškų pomidorų skonį su aštriu prieskoniu. Jis taip pat tinka kaip padažas makaronams ar picai. O šaltą žiemos vakarą jį galima užsikąsti ant duonos gabalėlio – puikus užkandis prie arbatos.
Taigi jei mėgstate aštresnius skonius, būtinai išbandykite šį pikantišką pomidorų džemą. Jis ne tik skanus, bet ir naudingas – praturtintas antioksidantais, vitaminu C, lykopenu. O pagaminti jį nėra sudėtinga – užteks kelių paprastų ingredientų ir šiek tiek laiko.
Naminės pomidorų sultys žiemai
Naminės pomidorų sultys – puikus būdas panaudoti derliaus perteklių ir pasigaminti naudingo gėrimo atsargas žiemai. Šios sultys pasižymi sodriu pomidorų skoniu ir yra praturtintos vertingomis maistinėmis medžiagomis.
Reikės ingredientų:
- 2 kg pomidorų
- 1 svogūno
- 2 skiltelių česnako
- žiupsnelio druskos
- pipirų, petražolių (pagal skonį)
Pomidorų paruošimas
Pomidorus nuplauti, perpjauti pusiau ar ketvirčiais, pašalinti sėklas. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustyti.
Sulių virimas
Į puodą sudėti pomidorus, svogūnus, česnaką. Šiek tiek pavirti, kol pomidorai suminkštės. Nukelti nuo ugnies ir leisti šiek tiek atvėsti.
Tada pomidorų masę sutrinti trintuve ar blenderiu. Perkošti per sietelį, atskiriant sultis nuo tirščių.
Į gautas sultis įberti druskos, pipirų, petražolių pagal skonį.
Pilstymas ir sterilizavimas
Karštas pomidorų sultis supilti į sterilius stiklainius. Sandariai užsukti dangtelius ir sterilizuoti 15 min. verdančiame vandenyje.
Laikymas
Ataušintus stiklainius su naminėmis pomidorų sultimis laikyti vėsioje, tamsioje vietoje. Rekomenduojama vartoti per metus. Atidarytą stiklainį laikyti šaldytuve ir suvartoti per savaitę.
Šios sultys puikiai tinka gerti tiek šiltu, tiek šaltu metų laiku. Jos ne tik skanios, bet ir sveikos – praturtintos antioksidantais, vitaminu C, lykopenu. Tad verta pasigaminti jų atsargų žiemai.
Pats skaniausias Lečo žiemai iš pomidorų ir paprikų
Lečo – tai tradicinis lengviškas patiekalas iš pomidorų, paprikų ir kitų daržovių. Jis puikiai tinka ruošti žiemai, nes yra sotūs, naudingas ir ilgai išsilaiko. Štai receptas pats skaniausiam lečo iš pomidorų ir paprikų žiemai.
Reikės ingredientų:
- 1 kg pomidorų
- 500 g raudonųjų paprikų
- 500 g morkų
- 1 didelio svogūno
- 3 skiltelių česnako
- aliejaus kepimui
- druskos, pipirų, petražolių
Paruošimas
Pomidorus nuplauti ir supjaustyti kubeliais. Paprikas perpjauti pusiau, pašalinti sėklas ir supjaustyti juostelėmis. Morkas ir svogūnus supjaustyti plonais griežinėliais. Česnaką smulkiai sukapoti.
Gaminimas
Į puodą įpilti aliejaus ir apkepinti svogūnus bei morkas, kol suminkštės. Sudėti pomidorus, paprikas, česnaką ir troškinti 10-15 minučių. Pagardinti prieskoniais pagal skonį.
Pilstymas ir sterilizavimas
Karštą lečo supilti į sterilius stiklainius. Sandariai uždaryti ir sterilizuoti 20 min. verdančiame vandenyje.
Laikymas
Atvėsusius stiklainius su lečo laikyti vėsioje, tamsioje patalpoje. Rekomenduojama suvartoti per metus. Atidarytą stiklainį laikyti šaldytuve ir suvartoti per 5 dienas.
Pats skaniausias lečo iš pomidorų ir paprikų puikiai tinka kaip garnyras prie mėsos patiekalų ar vienas pats – su duona, ryžiais ar makaronais. Skanaus!
Naminis itališkas pomidorų padažas žiemai
Naminis itališkas pomidorų padažas – tai universali ir daug pritaikymo galimybių turinti skanėstą žiemai. Jis tinka makaronams, picai, įvairiems mėsos patiekalams. O pagaminti jį nėra sudėtinga.
Reikės ingredientų
- 2 kg pomidorų
- 1 svogūno
- 3 skiltelių česnako
- Bazilikų, rozmarinų, čiobrelių
- Aliejaus, druskos, pipirų
Pomidorų paruošimas ir virimas
Pomidorus nuplauti, supjaustyti. Svogūną ir česnaką smulkiai supjaustyti. Visus ingredientus sudėti į puodą, įpilti šiek tiek aliejaus ir troškinti 20-25 minutes. Gautą masę sutrinti trintuve ar blenderiu.
Padažo virimas
Vėl sudėti į puodą, įberti prieskonių ir troškinti dar 15 minučių ant mažos ugnies, kol sutirštės. Pagardinti druska ir pipirais.
Pilstymas ir sterilizavimas
Karštą padažą supilti į stiklainius, sandariai uždaryti ir sterilizuoti 15 min.
Panaudojimas
Naminį itališką pomidorų padažą galima naudoti įvairiais būdais:
- Makaronams, picai
- Mėsos patiekalams
- Daržovių troškiniams
- Sumuštiniams
Rauginti žali pomidorai pagal gruzinišką receptą
Rauginti pomidorai yra labai populiarus užkandis Gruzijoje, dažnai patiekiamas prie įvairių patiekalų. Jie pasižymi stipriu rūgštumu ir sultingumu. Žali pomidorai rauginimui yra renkami dar visiškai neišraudę. Gruziniškas raugintų pomidorų receptas išsiskiria tuo, kad pomidorai rauginami ne tik su druska, bet ir su įvairiomis žolelėmis bei prieskoniais.
Reikalingi ingredientai:
- 2 kg žalių kietų veislių pomidorų
- 1 puodelis jūros druskos arba himalajų druskos
- po šaukštą čiobrelių, krapų sėklų, maltų juodųjų pipirų, gvazdikėlių
- 4-5 lapeliai lauro lapų
- 4-5 šakelės raudonėlio
- 2-3 skiltelės česnako
- 1 arbatinis šaukštelis chilio pipirų (pagal skonį)
Pomidorų paruošimas
- Pomidorus gerai nuplauti, nuimti kotelius.
- Į stiklainius sudėti žoleles ir prieskonius – pirmiausia įdėti lauro lapus ir česnaką, tada – pipirus, gvazdikėlius ir t.t.
- Pomidorus tankiai sudėti į stiklainius. Jie neturi išsikišti virš stiklainių kraštų.
Rauginimo procesas
- Užpilti pomidorus sūriu marinatu, kad jie būtų visiškai uždengti.
- Palikti raugtis kambario temperatūroje 3-5 dienas. Per tą laiką išsiskirs pomidorų sultys.
- Tada stiklainius perkelti į šaldytuvą. Rauginti šaldytuve mažiausiai 2-3 savaites.
- Per tą laiką pomidorai įgis būdingą rūgštumą ir aromatą.
Raugintus pomidorus galima valgyti tiek atskirai, tiek kaip užkandį prie įvairių patiekalų. Jie tinka prie mėsos, žuvies, daržovių patiekalų. Taip pat iš jų galima gaminti įvairius padažus, užpilus. Raugintų pomidorų skonis labai gerai dera su riebia mėsa, pvz. aviena ar jautiena.
Žalių pomidorų uogienė žiemai
Žali pomidorų uogienė – tai gardus ir naudingas vitaminais praturtintas gaminys, tinkantis ilgam laikymui. Nors paprastai uogienė daroma iš įvairių uogų, žali neišraudę pomidorai taip pat puikiai tinka šiam tikslui. Jų rūgštumas ir aromatas labai tinka uogienės konsistencijai.
Reikalingi ingredientai
Ingredientas | Kiekis |
---|---|
Žali kietų veislių pomidorai | 2 kg |
Cukrus | 1 kg |
Medus | 200 g |
Citrinos sultys | 2 vnt. |
Cinamonas | 2 vnt. lazdelės |
Gvazdikėliai | 5-8 vnt. |
Pomidorai Žiemai – Gaminimo eiga
- Pomidorus nuplauti, nusausinti, supjaustyti kubeliais.
- Suberti į puodą, pabarstyti cukrumi ir palikti 12 valandų, kad išbrinktų sultys.
- Įkaitinti iki virimo, kol sumažės pusiau tūrio. Nuolat maišyti.
- Įdėti medų, citrinų sultis, cinamoną, gvazdikėlius. Vėl pavirti 5 minutes.
- Karštą supilti į sterilizuotus stiklainius. Sandariai uždaryti.
- Laikyti vėsioje, tamsioje vietoje.
Žalių pomidorų uogienė puikiai tinka įvairiems desertams, jogurtams, sūriams. Taip pat ją galima valgyti ir gryna, užtepus ant duonos. Dėl savo rūgštumo ji suteikia įdomų aromatą įvairiems patiekalams. Be to, joje gausu naudingų vitaminų, nes ruošiama iš žalių daržovių.
Tad jei norite pagaminti vitaminų bombą žiemai, drąsiai imkitės žalių pomidorų uogienės. Ji ne tik skani, bet ir labai naudinga!