fbpx

Baklažanas – Naudinga Ir Skani Daržovė

Baklažanas (Solanum melongena) yra viena iš populiariausių ir vertingiausių daržovių pasaulyje. Baklažanų kilmės vieta laikoma Pietryčių Azija, bet šiandien jie auginami visame pasaulyje. Populiariausi baklažanų augintojai yra Kinija, Indija, Turkija, Egiptas ir Italija. Lietuvoje baklažanai taip pat tampa vis populiaresni.

Baklazanas

Pagal formą ir spalvą baklažanai būna labai įvairūs – apvalūs, ilgi, violetiniai, balti, žali, rudi ar net juodi. Jų odelė būna lygi arba šiurkšti, minkštimas sultingas. Skoniu jie primena grybus.

Baklažanuose gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų, skaidulų. Jie padeda reguliuoti cholesterolio kiekį, stiprina imuninę sistemą, gerina virškinimą. Tinkamai paruošti baklažanai labai skanu ir naudinga.

Baklažanų veislių įvairovė

Yra žinoma apie 1500 baklažanų veislių, kurios skiriasi dydžiu, forma, spalva ir skoniu. Pagrindinės baklažanų grupės:

  • Rytietiški baklažanai – tamsiai violetiniai, kiaušiniškos formos, iki 500 gramų svorio vaisiai. Turi traškų skonį, tinka troškinimui.
  • Vakarietiški baklažanai – juodi, pailgi, iki 150 gramų svorio vaisiai. Švelnesnio skonio, tinka kepimui.
  • Baltieji baklažanai – apvalūs arba kiaušiniški, baltos ar gelsvos spalvos vaisiai. Švelnaus skonio, naudojami daugiausia Azijos virtuvėse.
  • Smulkieji baklažanai – nedideli, apvalūs ar kiaušiniški vaisiai, sveriantys iki 80 gramų. Turi intensyvų skonį, tinka marinavimui.

Lietuvoje populiariausios yra rytietiškos ir vakarietiškos baklažanų veislės. Jos geriausiai pritaikytos vietiniam klimatui.

Baklažanų auginimas

Baklažanai yra šilumamėgiai augalai, jiems reikia daug šviesos ir šilumos. Lietuvos sąlygomis baklažanus galima auginti tik palėpėse ar šiltnamiuose. Lauke jie nespėja sunokti vaisių.

Sėja atliekama kovo-balandžio mėnesį. Daigus reikia laikyti 20-25 laipsnių šilumoje. Persodinami į nuolatinę vietą gegužės mėnesį, kai jau nebebūna šalnų. Rekomenduojamas atstumas tarp augalų – 40-60 cm.

Priežiūra: baklažanams reikalingas reguliarus laistymas, ypač karštomis dienomis. Tręšiama azoto, fosforo ir kalio trąšomis kas 2-3 savaites. Vasarą patariama švitinti UV lempomis, nes baklažanai mėgsta daug saulės šviesos.

Derlius pradedamas rinkti liepos-rugpjūčio mėnesiais. Vaisiai nuskinti nelaukiant visiškos brandos, kol dar kietais. Subręsta jie po nuėmimo. Iš vieno augalo galima nuimti 5-15 vaisių.

Baklažanų sėjimas ir persodinimas

Norint išsiauginti gerą baklažanų derlių, svarbu tinkamai pasiruošti:

  • Dirva turi būti derlinga, pralaidi vandeniui, su pakankamu organinių medžiagų kiekiu. Pageidautina prieš sėją patręšti kompostu.
  • Indai sėklai turi būti ne mažesni nei 10 cm skersmens. Geriausiai tinka daigų dėžutės ar vazonai.
  • Sėklos sėjamos 1 cm gyliu, laistant šiltu vandeniu. Laikomos 20-25 °C temperatūroje. Sudygsta per 5-10 dienų.
  • Persodinimas atliekamas turint 3-4 lapelius, į 10-12 cm skersmens vazonėlius. Galutinai persodinama gegužės mėnesį, atstumas tarp augalų 40-60 cm.

Persodinant būtina saugoti šaknis nuo pažeidimų ir vengti tiesioginių saulės spindulių. Paauginti daigai geriau prigyja ir duoda gausesnį derlių.

Baklažanų priežiūra

Svarbiausi baklažanų priežiūros aspektai:

  • Laistymas – reikalinga drėgmė, bet per daug vandens kenkia. Geriausia laistyti apačioje, vengiant lapų šlapių.
  • Tręšimas – tręšiama viso vegetacijos laikotarpio metu azoto, fosforo ir kalio trąšomis.
  • Tvirtinimas – augalai raišais pririšami prie atramų, kad neišgultų nuo vaisių svorio.
  • Genėjimas – pašalinami tik seni, išdžiūvę lapai, kad augalas geriau vėdintųsi. Genėti galima visą vegetaciją.
  • Profilaktika – purškiama fungicidais nuo grybinių ligų, insekticidais nuo kenkėjų. Nerekomenduojama purkšti žydėjimo metu.

Tinkamai prižiūrimi baklažanai duoda gausų derlių ir būna sveikesni. Svarbu stebėti ir laiku pastebėti ligų ar kenkėjų pažeidimus.

Baklažanų derlius

Baklažanai pradedami rasti liepos-rugpjūčio mėnesiais. Derlius nuimamas palaipsniui, keletą kartų. Ženklai, kad baklažanai paruošti nuėmimui:

  • Vaisiai įgauna tamsesnę, blizgesnę spalvą
  • Koto dalis šiek tiek suminkštėja
  • Ant odelės atsiranda blizgesio
  • Matomas ryškus padalijimas nuo koto

Tačiau vaisiai neturi būti visiškai minkšti, kad nepradėtų pūti. Nuskinti baklažanai laikomi 20°C temperatūroje apie 10 dienų, kad susiformuotų aromatas ir skonis.

Vidutiniškai nuo vieno baklažanų augalo galima nuimti 5-15 vaisių per sezoną. Derlingumas priklauso nuo veislės ir priežiūros kokybės.

baklazanai

Baklažanų ligos ir kenkėjai

Dažniausiai pasitaikančios baklažanų ligos:

  • Miltligė – balti grybiniai apnašai ant lapų. Slopina fotosintezę.
  • Netikroji miltligė – rudos dėmelės ant lapų, vėliau juoduoja. Mažina derlių.
  • Fuzariozė – puviniai ant šaknų ir stiebo. Sutrikdo vandens ir maisto medžiagų pasisavinimą.
  • Bakterinis vytulys – tamsios įdubusios žaizdos ant vaisių.

Pagrindiniai kenkėjai:

  • Amalžės – išgraužia lapus, palikdamos tik gyslas.
  • Kandys – išgraužia angas lapuose ir vaisiuose.
  • Baklažaninė amaris – išgraužia vaisius iš vidaus.
  • voratinkliniai erkiai – deformuoja lapus, apsunkina fotosintezę.

Svarbu reguliariai apžiūrėti augalus, laiku pastebėti pažeidimus ir imtis priemonių – purkšti fungicidais, insekticidais, šalinti pažeistą augalo dalį.

Baklažanų nauda

Baklažanai (Solanum melongena) – tai vertingos daržovės, turinčios daug naudingų savybių. Šis violetinis stebuklas pasižymi antioksidacinėmis, priešuždegiminėmis, antivirusinėmis ir kitomis sveikatai palankiomis savybėmis. Toliau pateikiama išsamesnė informacija apie baklažanų naudą.

Baklažanai padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje

Baklažanuose gausu vandenyje tirpių skaidulų, kurios padeda palaikyti normalų gliukozės kiekį kraujyje. Moksliniai tyrimai parodė, kad vartojant baklažanus, gliukozės kiekis sumažėja vidutiniškai 15-30%.

Tai ypač svarbu sergantiesiems II tipo cukriniu diabetu ar turintiems polinkį į insulinorezistentiškumą. Reguliarus baklažanų vartojimas padeda išvengti staigių cukraus svyravimų.

Mažina cholesterolio kiekį

Dėl didelio skaidulų ir sterolių kiekio baklažanai padeda mažinti bendrąjį cholesterolio kiekį kraujo plazmoje.

Tyrimai parodė, kad kasdien suvalgius 200 g šių daržovių, bendrasis cholesterolis sumažėja vidutiniškai 10%, o LDL cholesterolis net iki 20%.

Tai neabejotinai naudinga širdies ir kraujagyslių sistemos sveikatai.

Turi antioksidacinių savybių

Baklažanuose gausu antioksidantų, tokių kaip antocianinai, chlorogeno rūgštis ir kt. Šios medžiagos neutralizuoja žalingus laisvuosius radikalus, apsaugo ląsteles nuo pažeidimų.

Dėl antioksidantų poveikio baklažanai padeda:

  • Sulėtinti senėjimo procesus;
  • Apsaugoti nuo vėžinių, širdies ligų;
  • Stiprinti imuninę sistemą.

Priešuždegiminis poveikis

Moksliniai tyrimai atskleidė stiprų baklažanų priešuždegiminį poveikį. Jame esančios medžiagos slopina uždegiminius procesus, mažina patinimą.

Dėl šios savybės baklažanai gali būti naudojami gydant:

  • Sąnarių ligas;
  • Hemorojų, gleivinių uždegimus;
  • Odos bėrimus, nudegimus.

Pagerina virškinimo sistemos veiklą

100 g baklažanų yra net 3 g skaidulų – tai padeda normalizuoti žarnyno darbą. Be to, baklažanuose gausu probiotikų, kurie atstato naudingąją žarnyno mikroflorą.

Reguliarus šių daržovių vartojimas padeda išvengti viduriavimo, užkietėjimo, meteorizmo bei kitų virškinimo sutrikimų.

Apibendrinant, baklažanus galima drąsiai vadinti supermaistu. Jų įtraukimas į kasdienę mitybą neabejotinai bus naudingas jūsų sveikatai!

baklažanas

Baklažanas ir sveika mityba

Dėl turtingo maistinių medžiagų kiekio baklažanai laikomi itin naudingais sveikai mitybai. Štai keletas priežasčių įtraukti daugiau baklažanų į savo racioną:

  • Mažina cholesterolio kiekį kraujyje
  • Reguliuoja gliukozės kiekį, naudingi sergantiems cukriniu diabetu
  • Dėl didelio skaidulų kiekio greitina medžiagų apykaitą, skatina virškinimą
  • Antioksidantai apsaugo nuo laisvųjų radikalų žalos
  • Saldus skonis padeda mažinti cukraus vartojimą
  • Tinka įvairiems patiekalams, net ir dietinėms programoms

Be to, baklažanuose nėra jokių konservantų ar dirbtinių priedų. Tai visiškai natūralus maisto produktas.

Valgant baklažanus galima smarkiai sumažinti sočiųjų riebalų, cukraus bei jautrių angliavandenių suvartojimą. Jie tinkamai pakeičia šiuos ingredientus.

Baklažanai ir kalorijų kiekis

100 gramų baklažanų vidutiniškai yra tik 25 kalorijos. Palyginimui, tiek pat bulvių turi apie 77 kcal, morkų – 41 kcal.

Taigi baklažanai yra itin kaloringai naudingas maistas. Be to, juose beveik nėra riebalų – 100 g tėra 0,2 g. Angliavandenių taip pat nedaug – 5,9 g.

Dėl tokio mažo kaloringumo baklažanai tinka bet kuriai dietinei programai. Jie padeda greičiau mesti svorį, reguliuoti medžiagų apykaitą.

Valgant baklažanus ilgam išlieka sotumo jausmas, nereikia papildomai užkandžiauti.

Sotumo pojūtis naudojant baklažanus

Baklažanuose gausu skaidulų ir vandens. Šie komponentai sudaro sotumo pojūtį, signalizuoja smegenims, kad pilvas pilnas.

100 g baklažanų yra net 3 g skaidulų. Be to, juose vidutiniškai būna 92 % vandens. Todėl baklažanai greit sukelia pilnumo jausmą.

Moksliniai tyrimai parodė, jog pietaujant baklažanais, kito valgymo metu suvalgoma mažiau kalorijų. Taip lengviau kontroliuoti svorį.

Be to, baklažanuose esantys pektinai ir kitos medžiagos sulėtina virškinimo procesus. Todėl ilgiau išsilaiko sotumo pojūtis.

Skaidulų turtingumas baklažanuose

Minėta, kad 100 g baklažanų yra 3 g skaidulų. Tai nemažas kiekis, palyginus su kitais maisto produktais:

  • Bulvės – 2 g
  • Pomidorai – 1,2 g
  • Morkos – 3 g
  • Obelys – 2,4 g

Matome, kad pagal skaidulų kiekį baklažanai prilygsta morkoms ir lenkia kitas daržoves bei vaisius. O skaidulos būtinos normaliai žarnyno veiklai.

Skaidulos padeda:

  • Greičiau pasišalinti suvirškintoms atliekoms
  • Sulaikyti vandenį, išvengti vidurių užkietėjimo
  • Mažinti gliukozės kiekį kraujyje
  • Sumažinti cholesterolio kiekį

Todėl dietologai pataria kasdien suvalgyti po 25-40 gramų įvairių skaidulų. Baklažanai tam puikiai tinka!

Įdomūs baklažanų receptai

Baklažanus galima ruošti įvairiausiais būdais: kepti, troškinti, marinuoti, daryti įdarus. Štai keli įdomesni receptai:

Įdaryti baklažanai su mėsa ar žuvimi

Reikės:

  • 2 baklažanų
  • 400 g maltos jautienos arba žuvies
  • 1 svogūno
  • Pomidorų padažo
  • Sūrio

Gaminimas:

  1. Išpjaukite baklažanų viršutinę dalį. Išskobkite vidų, palikdami apie 1 cm storio kraštus.
  2. Įdarui suberkite svogūną, maltą mėsą, prieskonius. Įdarą sudėkite į baklažanų vidų.
  3. Sudėkite į kepimo indą, apipilkite padažu ir užberkite sūriu.
  4. Kepkite 180 °C temperatūroje apie 30 min.

Skanaus!

Įdaryti baklažanai su mėsa ar žuvimi

Baklažanų apkepas su mocarela ir pomidorais

Reikės:

  • 2 baklažanų
  • Pomidorų
  • Sūrio mocarelos
  • Kiaušinių
  • Miltai
  • Aliejus kepimui

Gaminimas:

  1. Baklažanus supjaustykite apvaliomis riekelėmis. Pomidorus – skiltelėmis.
  2. Sūrį supjaustykite.
  3. Kiekvieną baklažano ir pomidorų riekelę apvoliokite kiaušiniu, tada miltais.
  4. Kepkite aliejuje iš abiejų pusių.
  5. Iškepus sudėkite sluoksniais: baklažanai, pomidorai, sūris.

Skanaus!

Baklažanų apkepas su mocarela ir pomidorais

Itališkai įdaryti baklažanų ritinėliai

Reikės:

  • 2 baklažanai
  • 250 g malto jautienos faršo
  • Pomidorų padažo
  • Sūrio parmezano
  • Česnako, petražolių

Gaminimas:

  1. Plonai supjaustykite baklažanus išilgai.
  2. Ant kiekvieno griežinėlio sudėkite faršo, susukite ritinėliu.
  3. Sudėkite į kepimo indą, užpilkite padažu, bertkite sūriu ir prieskoniais.
  4. Kepkite 20 min. 180 °C temperatūroje.

Skanaus!

Itališkai įdaryti baklažanų ritinėliai

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas