fbpx

Cukinijos Žiemai: Net 14 Gardžių Receptų

Cukinijos yra labai naudingos mūsų sveikatai. Jose gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų ir skaidulų.

Cukinijos žiemai

Vitaminai ir mineralai. Cukinijose yra daug vitamino C, kuris stiprina imuninę sistemą. Taip pat gausu vitamino A, kuris gerina regėjimą, ir vitamino K, kuris padeda krešėti kraujui. Be to, cukinijose yra kalio, mangano, vario ir kitų mineralų. Šie mineralai padeda palaikyti normalų kraujo spaudimą, stiprina kaulus, padeda gaminti raudonąsias kraujo ląsteles.

Antioksidantai. Cukinijose gausu antioksidantų, tokių kaip luteinas, zeaksantinas, beta karotenas. Šie antioksidantai neutralizuoja žalingus laisvuosius radikalus, lėtina senėjimo procesus, apsaugo nuo vėžio. Be to, antioksidantai padeda išsaugoti normalią regą ir apsaugo odą nuo saulės spindulių poveikio.

Skaidulos. 100 gramų cukinijų yra apie 1 gramą skaidulų. Tirpios ir netirpios skaidulos padeda geriau virškinti maistą, reguliuoja žarnyno veiklą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Be to, skaidulos ilgam suteikia sotumo jausmą, todėl padeda kontroliuoti kūno svorį.

Vanduo. Net 94 proc. cukinijų sudaro vanduo. Dėl didelio vandens kiekio cukinijos minkština išmatas, padeda pašalinti organizmo toksinus. Be to, vanduo suteikia sotumo jausmą, kas padeda mažinti suvalgomo maisto kiekį.

Svorio kontrolė. Dėl mažo kalorijų kiekio (100 g cukinijų turi tik 17 kcal), gausaus vandens ir skaidulų kiekio, cukinijos puikiai tinka norintiems numesti svorio ar išlaikyti esamą svorį. Valgant cukinijas ilgam išlieka sotumo jausmas.

Cukrinis diabetas. Cukinijos turi nedaug angliavandenių ir cukraus, bet daug skaidulų. Todėl jos labai tinka sergantiems 2 tipo cukriniu diabetu – padeda kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje.

Inkstai ir šlapimo takai. Dėl didelio vandens kiekio cukinijos skatina šlapimo išsiskyrimą, padeda pašalinti toksinus iš inkstų ir šlapimo takų. Taip apsaugo nuo inkstų akmenligės.

Virškinimas. Dėl didelio vandens ir skaidulų kiekio cukinijos skatina virškinimo traktų darbą, padeda išvengti vidurių užkietėjimo. Jos tinka net turintiems išsiplėtusią tulžies pūslę ar kasos ligas.

Taigi, cukinijas verta įtraukti į kasdienę mitybą dėl jų teikiamos naudos sveikatai. Ypač naudingos cukinijos yra tiems, kurie nori kontroliuoti kūno svorį, serga cukriniu diabetu, turi problemų su virškinimu ar inkstais. Cukinijas galima valgyti įvairiais būdais – troškinti, kepti, daryti salotas ar priedus.

Cukinijų rauginimas

Cukinijas galima sėkmingai rauginti namuose. Tai nesudėtingas procesas, o rezultatas – naudingos sveikatai raugintos daržovės.

Tinkamos cukinijos

Rauginti tinka bet kokio dydžio ir formos cukinijos. Pageidautina rinktis nepernokusias, kad būtų kuo mažiau sėklų viduje. Taip pat tinka senesnės cukinijos, tik reikia išpjauti sėklas.

Ingredientai

Be cukinijų, jums reikės:

  • Druskos
  • Vandens
  • Prieskonių: česnakų, krapų, petražolių, kmynų, juodųjų pipirų ir t.t. Jūs galite įdėti bet kokių mėgstamų prieskonių.

Procesas

Cukinijas nuplaukite, nusausinkite. Supjaustykite plonais griežinėliais, lazdelėmis arba ratais – pagal skonį.

Į stiklainį sudėkite pasirinktus prieskonius, ant viršaus – supjaustytas cukinijas.

Užvirinkite vandenį su druska – 1 arbatinis šaukštelis druskos 1 litrui vandens. Karštu vandeniu užpilkite cukinijas.

Sandariai užsukite stiklainį ir palikite virtuvėje per naktį.

Kitą dieną perkelkite stiklainį į vėsią, tamsią vietą. Laikykite 2-4 savaites, kol susiformuos rūgštys.

Paragavę patikrinkite, ar cukinijos pasidarė rūgščios. Jei taip, jas galima valgyti. Jei dar ne – palikite raugtis ilgiau.

Raugintas cukinijas laikykite šaldytuve. Jas galima valgyti keletą mėnesių.

Cukinijų mišrainė žiemai

Cukinijų mišrainė yra puikus būdas pasiruošti skanių ir sveikų daržovių atsargų žiemai. Cukinijas galima mišrinti su įvairiomis daržovėmis, prieskoniais ir uogomis.

Cukinijų mišrainė žiemai

Tinkamos cukinijos

Mišrainei tinka bet kokio dydžio ir formos cukinijos. Geriausia rinktis nepernokusias, kad nereikėtų išpjauti daug sėklų. Taip pat galima naudoti ir senesnes cukinijas.

Kitos daržovės

Su cukinijomis dera šios daržovės:

  • Pomidorai
  • Paprikos
  • Svogūnai
  • Česnakai
  • Morkos
  • Burokėliai

Taip pat galima įdėti šviežių arba uogienės pavidalo obuolių, kriaušių, braškių, aviečių ir kitų vaisių ar uogų.

Prieskoniai

Mišrainę galima pagardinti įvairiais prieskoniais, pvz.:

  • Druska
  • Pipirai
  • Citrinų sultys
  • Actas
  • Garstyčios
  • Petražolės
  • Bazilikai
  • Krapai
  • Čiobreliai

Paruošimas

Pirmiausia reikia kruopščiai nuplauti ir supjaustyti pasirinktas daržoves. Geriausia daržoves pjaustyti plonais griežinėliais arba kubeliais, kad greičiau marinuotųsi.

Tada sudėti sluoksniais į stiklainius kartu su prieskoniais. Galima maišyti įvairias daržoves tarpusavyje arba dėti atskirus daržovių – pvz. cukinijų ir morkų – sluoksnius.

Užpilti verdančiu acto arba citrinų sulčių marinatu. Sandariai uždaryti stiklainius ir palikti vėsioje patalpoje 2-4 savaitėms marinuotis.

Paragavus patikrinti, ar daržovės pasidarė skanios. Jei reikia, palikti ilgiau marinuotis.

Marinuotą mišrainę laikyti vėsioje patalpoje arba šaldytuve. Naudoti žiemą sriuboms, troškiniams, garnyrams gaminti.

Saldžiarūgščiai marinuotos cukinijos

Saldžiarūgščiai marinuotos cukinijos – puikus užkandis ar garnyras, kurį galima pasigaminti namuose. Tai nesudėtingas ir nedaug laiko užimantis procesas.

Reikalingi ingredientai:

  • Cukinijos
  • Actas (obuolių, vynuogių arba baltojo)
  • Medus
  • Druska, pipirai
  • Citrinų sultys
  • Šviežios petražolės ar krapai

Cukinijų paruošimas:

Cukinijas nuplaukite, nusausinkite. Nupjaukite galus. Smulkiai supjaustykite plonais griežinėliais arba lazdelėmis. Išimkite sėklas, jei reikia.

Marinato ruošimas:

Į nedidelį puodą sudėkite actą, medų (galima imti skystą arba tirštą), druską, pipirus, citrinų sultis. Išmaišykite, kol visi ingredientai ištirps.

Marinavimas:

Dėkite cukinijų griežinėlius į stiklainius. Ant viršaus berkite smulkintų petražolių ar krapų. Užpilkite marinatu taip, kad jis visiškai uždengtų cukinijas.

Sandariai uždarykite stiklainius ir palikite šaldytuve marinuotis 12-24 valandas.

Pateikimas ir laikymas:

Marinuotas cukinijas patiekite kaip užkandį su duona, sūriu, mėsa arba kaip garnyrą prie pagrindinio patiekalo.

Laikykite šaldytuve iki 2 savaičių. Marinatas suteiks cukinijoms saldžiarūgštį skonį, o petražolės ar krapai – aromatą.

Cukinijų ir pomidorų padažas žiemai

Namuose pagamintas cukinijų ir pomidorų padažas – puiki idėja, kaip pasiruošti skanių daržovių atsargų žiemai. Jį galima naudoti įvairiems patiekalams gardinti.

Cukinijų ir pomidorų padažas žiemai

Reikės:

  • Cukinijų
  • Pomidorų
  • Svogūnų
  • Česnakų
  • Albųjų pipirų
  • Druskos
  • Aliejaus
  • Acto

Gaminimas:

Cukinijas ir pomidorus nuplaukite. Pomidorus nuspauskite karštu vandeniu, kad būtų lengviau nulupti odelę. Supjaustykite kubeliais.

Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustykite. Įkaitinkite aliejų keptuvėje ir apkepinkite svogūnus su česnakais.

Sudėkite pomidorus ir cukinijas. Pakepinkite 2-3 minutes. Pagardinkite pipirais, druska ir actu.

Nukelkite nuo ugnies ir leiskite atvėsti. Tada sudėkite į sterilizuotus stiklainius.

Laikymas:

Sandariai uždarytą padažą laikykite vėsioje, tamsioje vietoje. Atidarius vartoti per savaitę.

Šį universalų padažą galite naudoti makaronams, mėsai, daržovėms troškinti. Jis suteiks jūsų patiekalams papildomo skonio žiemą.

Cukinijų uogienė su apelsinu ir citrina

Cukinijų uogienė su apelsinu ir citrina – aromatingas desertas, tinkantis tiek šventiniam stalui, tiek kasdieniam vartojimui.

Cukinijų uogienė su apelsinu ir citrina

Reikės:

  • 1 kg cukinijų
  • 2 apelsinų
  • 1 citrinos
  • 1 stiklinės cukraus
  • 1 arbatinio šaukštelio vanilės ekstrakto

Cukinijų paruošimas:

Cukinijas nuplaukite, nulupkite žievelę ir išimkite sėklas. Supjaustykite kubeliais.

Virimas:

Įkaitinkite puodą ir suberkite cukinijų kubelius. Virkite apie 10 minučių, kol suminkštės. Nukoškite putas.

Apelsinai ir citrina:

Apelsinus ir citriną nuplaukite. Nulupkite žievelę taip, kad neliktų baltos dalies. Supjaustykite griežinėliais.

Uogienė:

Sudėkite cukinijas, apelsinus, citriną ir cukrų į puodą. Pilkite truputį vandens, jei reikia. Troškinkite 20 minučių.

Prieš išjungiant ugnį, įberkite vanilės. Išmaišykite ir palikite atvėsti.

Pilstymas:

Karštą uogienę supilkite į sterilizuotus stiklainius. Sandariai uždarykite ir apverskite.

Laikymas:

Atvėsusius stiklainius laikykite vėsioje, tamsioje vietoje iki 1 metų.

Džiovinti cukinijų saldainiai

Cukinijas galima panaudoti netikėtiems saldumynams gaminti. Džiovinti cukinijų saldainiai puikiai tinka užkandžiui ar desertui. Jie sveikesni nei įprasti saldainiai, nes juose nėra pridėtinio cukraus.

Cukinijos žiemai

Reikės:

  • Cukinijų
  • Medaus
  • Cinamono
  • Vanilės
  • Razinų ar džiovintų vaisių (pasirinktinai)

Cukinijų paruošimas:

Plonai supjaustykite cukinijas. Išimkite sėklas. Sudėkite griežinėlius į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi.

Kepimas:

Dėkite skardą su cukinijomis į iki 100°C įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 3 valandas, kol cukinijos visiškai išdžius.

Įdaras:

Išimkite išdžiūvusius cukinijų griežinėlius. Sumaišykite juos su medumi, cinamonu, vanile ir razinomis ar džiovintais vaisiais.

Formavimas:

Iš masės formuokite nedidelius rutuliukus. Sudėkite juos į popierinius kepimo formavimo indus.

Kietinimas:

Dėkite saldainiukus atgal į 100°C orkaitę dar 30 min. Taip jie sutvirtės.

Laikymas:

Atvėsusius saldainius sudėkite į sandarią dėžutę. Laikykite vėsioje, sausoje vietoje iki 2 mėnesių.

Cukinijų mišrainė žiemai su ananasais

Cukinijų ir ananasų mišrainė – išskirtinis skanėstas, kurį verta pasigaminti žiemai. Ši saldi ir atraminė mišrainė tiks įvairiems patiekalams.

Reikės:

  • 500 g cukinijų
  • 400 g ananasų
  • 200 ml obuolių sulčių
  • 50 ml baltojo acto
  • 2 valgomasiems šaukštams cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio maltų juodųjų pipirų
  • žiupsnelio cinamono

Gaminimas:

  1. Cukinijas nuplaukite, nulupkite. Pašalinkite sėklas, supjaustykite kubeliais.
  2. Nuplaukite ananasus, nulupkite, supjaustykite kubeliais.
  3. Įkaitinkite puodą, suberkite cukinijas ir ananasus. Pakaitinkite 2 minutes.
  4. Sudėkite obuolių sultis, actą, prieskonius. Užvirinkite.
  5. Sumažinkite ugnį, troškinkite 10 minučių.
  6. Karštą mišrainę supilkite į sterilizuotus stiklainius.

Pateikimas:

Šią mišrainę patiekite šalia mėsos patiekalų, naudokite troškiniams ar tiesiog valgykite su duona. Ji puikiai tiks įvairiems patiekalams visą žiemą!

Cukinijų ir burokėlių mišrainė žiemai

Cukinijos dera su burokėliais, todėl iš šių daržovių galima pagaminti skanią mišrainę žiemai.

Cukinijų ir burokėlių mišrainė žiemai

Reikės:

  • 500 g cukinijų
  • 500 g burokėlių
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 150 ml obuolių acto
  • 2 valgomiųjų šaukštų cukraus
  • druskos, pipirų
  • aliejaus kepimui

Gaminimas:

  1. Cukinijas ir burokėlius nuplaukite, nulupkite.
  2. Cukinijas perpjaukite per pusę, išimkite sėklas. Supjaustykite kubeliais.
  3. Burokėlius taip pat supjaustykite kubeliais.
  4. Svogūną ir česnakus smulkiai supjaustykite.
  5. Įkaitinkite aliejų keptuvėje. Sudėkite svogūnus ir česnakus, apkepinkite 2-3 minutes.
  6. Į keptuvę suberkite cukinijas ir burokėlius. Troškinkite dar 5 minutes.
  7. Sudėkite actą, cukrų, druską bei pipirus. Pamaišykite.
  8. Karštą mišrainę supilkite į sterilizuotus stiklainius.

Pateikimas:

Šią mišrainę patiekite prie mėsos patiekalų arba tiesiog valgykite su duona. Skanaus!

Cukinijų ir morkų mišrainė žiemai

Cukinijos dera su įvairiomis daržovėmis, tarp jų ir su morkomis. Iš šių produktų galite pasigaminti gardžią mišrainę žiemai.

Reikės:

  • 500 g cukinijų
  • 500 g morkų
  • 1 svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • 200 ml obuolių sulčių
  • 100 ml baltojo acto
  • 2 valg. šaukštų cukraus
  • druskos, pipirų pagal skonį
  • aliejaus kepimui

Gaminimas:

  1. Cukinijas ir morkas kruopščiai nuplaukite.
  2. Cukinijoms pašalinkite žievę ir sėklas. Supjaustykite kubeliais.
  3. Morkas nulupkite ir taip pat supjaustykite kubeliais.
  4. Svogūną ir česnakus smulkiai supjaustykite.
  5. Įkaitinkite aliejų keptuvėje. Sudėkite svogūnus ir česnakus, apkepinkite.
  6. Įdėkite morkas ir cukinijas, troškinkite 5 minutes.
  7. Suberkite obuolių sultis, actą, cukrų ir prieskonius. Troškinkite dar 10 min.
  8. Karštą mišrainę supilkite į stiklainius.

Skanaus!

Cukinijos su ciberžole žiemai

Cukinijos dera su įvairiais prieskoniais, pvz. ciberžole. Iš šių produktų galima pagaminti gardžią marinatą žiemai.

Reikės:

  • 800 g cukinijų
  • 1 puodelio ciberžolių
  • 1 svogūno
  • 3 skiltelių česnako
  • 150 ml obuolių sulčių
  • 100 ml baltojo acto
  • 2 valg. šaukštų cukraus
  • druskos, pipirų
  • aliejaus kepimui

Gaminimas:

  1. Cukinijas nuplaukite, pašalinkite žievę ir sėklas. Supjaustykite griežinėliais.
  2. Svogūną ir česnakus smulkiai supjaustykite.
  3. Įkaitinkite aliejų keptuvėje. Sudėkite svogūnus ir česnakus, apkepinkite.
  4. Įdėkite cukinijų griežinėlius ir ciberžoles, troškinkite 5 min.
  5. Suberkite obuolių sultis, actą, cukrų ir prieskonius. Troškinkite dar 10 min.
  6. Karštą marinatą supilkite į stiklainius.

Šią cukinijų marinatą galite naudoti įvairiems patiekalams visą žiemą. Skanaus!

Pomidorų ir cukinijų mišrainė žiemai

Pomidorai ir cukinijos puikiai dera tarpusavyje, todėl iš šių produktų galite pagaminti gardžią mišrainę žiemai.

Reikės:

  • 500 g cukinijų
  • 500 g pomidorų
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 150 ml obuolių sulčių
  • 100 ml baltojo acto
  • 2 valg. šaukštų cukraus
  • druskos, pipirų, petražolių
  • aliejaus kepimui

Gaminimas:

  1. Cukinijas ir pomidorus kruopščiai nuplaukite.
  2. Cukinijoms pašalinkite žievę ir sėklas. Pomidorus nuspauskite karštu vandeniu.
  3. Abi daržoves supjaustykite kubeliais.
  4. Svogūną ir česnakus smulkiai supjaustykite.
  5. Įkaitinkite aliejų keptuvėje. Sudėkite svogūnus ir česnakus, apkepinkite.
  6. Įdėkite pomidorus ir cukinijas, troškinkite 5 min.
  7. Suberkite obuolių sultis, actą, cukrų, druską, pipirus ir petražoles. Troškinkite dar 10 min.
  8. Karštą mišrainę supilkite į stiklainius.

Skanaus!

Cukinijų ir moliūgų mišrainė žiemai

Cukinijos dera su įvairiomis daržovėmis, tarp jų ir su moliūgais. Iš šių produktų galite pasigaminti skanią mišrainę žiemai.

Reikės:

  • 400 g cukinijų
  • 400 g moliūgų
  • 200 g svogūnų
  • 3 skiltelių česnako
  • 100 ml obuolių sulčių
  • 100 ml baltojo acto
  • 50 g cukraus
  • druskos, pipirų, čiobrelių
  • aliejaus kepimui

Gaminimas:

  1. Cukinijas ir moliūgus nuplaukite, nulupkite žievę, išimkite sėklas. Supjaustykite kubeliais.
  2. Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustykite.
  3. Įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir česnakus, apkepinkite.
  4. Sudėkite moliūgus ir cukinijas, troškinkite 10 min.
  5. Įpilkite obuolių sultis, actą, cukrų ir prieskonius. Troškinkite dar 15 min.
  6. Karštą mišrainę supilkite į stiklainius.

Skanaus!

Cukinijų ir paprikų mišrainė žiemai

Cukinijos puikiai dera su įvairiomis paprikomis. Iš šių produktų galite pagaminti gardžią mišrainę žiemai.

Cukinijų ir paprikų mišrainė žiemai

Reikės:

  • 400 g cukinijų
  • 400 g paprikų (geltonųjų, raudonųjų)
  • 200 g svogūnų
  • 3 skiltelių česnako
  • 150 ml obuolių sulčių
  • 100 ml baltojo acto
  • 50 g cukraus
  • druskos, pipirų, bazilikų
  • aliejaus kepimui

Gaminimas:

  1. Cukinijas ir paprikas kruopščiai nuplaukite.
  2. Cukinijoms pašalinkite sėklas, supjaustykite griežinėliais.
  3. Paprikas supjaustykite juostelėmis.
  4. Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustykite.
  5. Įkaitinkite aliejų, suberkite svogūnus ir česnakus, apkepinkite.
  6. Sudėkite paprikas ir cukinijas, troškinkite 7-8 minutes.
  7. Suberkite obuolių sultis, actą, cukrų ir prieskonius. Troškinkite dar 10 min.
  8. Karštą mišrainę supilkite į stiklainius.

Cukinijos su apelsinų sultimis žiemai

Cukinijas galima marinuoti su apelsinų sultimis, taip pagaminant aromatingą marinatą žiemai.

Cukinijos su apelsinų sultimis žiemai

Reikės:

  • 600 g cukinijų
  • 2 apelsinų
  • 1 svogūno
  • 2 skiltelių česnako
  • 150 ml obuoli

Skanaus!

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas