fbpx

Skaniausios bulvių veislės

Bulvės yra vienas pagrindinių maisto produktų Lietuvoje. Jos auginamos dėl savo universalumo, maistingumo ir skonio. Yra daugybė bulvių veislių, kurios skiriasi dydžiu, forma, spalva, skoniu ir tinkamumu įvairiems patiekalams. Šiame straipsnyje apžvelgsime skaniausias bulvių veisles, kurias verta išbandyti savo virtuvėje.

Skaniausios bulvių veislės

Populiariausios valgomosios bulvių veislės

Žemiau pateiktoje lentelėje išvardytos kai kurios populiariausios valgomosios bulvių veislės Lietuvoje:

Veislė Apibūdinimas
Adora Vidutinio dydžio, geltonos spalvos, tinka troškiniams
Aista Didelės, baltos, tinka troškiniams, bulvių košėms
Belladonna Vidutinio dydžio, geltonos, skanios keptos bulvės
Brasla Vidutinės, rausvos, tinka troškiniams, bulvių košėms
Fresco Didelės, geltonos, universalios, tinka įvairiems patiekalams
Red Fantasy Raudonos, vidutinio dydžio, skanios virtos ar keptos
Rosara Rausvos, vidutinės, skanios virtos, troškintos ar keptos
Vineta Geltonos, vidutinės, skanios virtos ar troškintos
Vivaldi Geltonos, vidutinės, skanios virtos ar troškintos

Kaip matome, Lietuvoje auginamos įvairių spalvų ir dydžių bulvės, tinkančios tiek virimo, tiek troškinimo ar kepimo būdu ruoštiems patiekalams. Toliau detaliau apžvelgsime skaniausias bulvių veisles. (1)

Skaniausios virtoms bulvėms

Geriausios virtoms bulvėms pasižymi lygia, vientisa tekstūra, nesubirėjusia ar gumbuota struktūra. Jos išlieka minkštos ir purios išvirus, nesuirę. Tinkamiausios veislės virtoms bulvėms ([2]):

  • Vineta – geltonos, vidutinio dydžio, lygios formos, išlieka purios
  • Aista – didelės, baltos, tvirtos, nesuirę
  • Fresco – didelės, geltonos, universalios, nesubirėja
  • Brasla – vidutinės, rausvos, lygios formos
  • Belladonna – vidutinės, geltonos, nesuirę

Šios veislės pasižymi skania, vientisa bulvių mase, kuri išlieka puri, lygi ir nesuirusi. Todėl jos puikiai tinka virimo būdu ruošiamiems patiekalams – bulvių košėms, troškiniams, įdariams ar tiesiog virtoms bulvėms su padažais.

Skaniausios troškintoms bulvėms

Troškinant bulves svarbu, kad jos neprarastų formos, nesubirėtų, bet išlaikytų purumą. Tinkamiausios troškinti šios veislės ([3]):

  • Adora – vidutinio dydžio geltonos bulvės, nepraranda formos
  • Vineta – vidutinės geltonos, išlaiko formą, lieka skaniai purios
  • Belladonna – vidutinio dydžio geltonos, nesubirėja
  • Brasla – vidutinio dydžio rausvos, išlaiko formą
  • Red Fantasy – raudonos, vidutinės, skaniai minkštos

Troškintos bulvės tinka įvairiems patiekalams – cepelinams, bulvinėms blynams, troškiniams su mėsa ar daržovėmis. Viršuje išvardytos veislės yra tinkamiausios troškinimui.

Skaniausios bulvės kepimui

Kepti tinkamiausios storesnės bulvės su lygia, vientisa tekstūra, kurios gražiai apskrunda ir apkepa be perdegimo. Geriausios bulvių veislės kepimui:

  • Belladonna – vidutinės geltonos bulvės, skaniai apkepa
  • Red Fantasy – raudonos, sultingos, skaniai apskrunda
  • Fresco – didelės geltonos, gražiai apkepa
  • Rosara – vidutinio dydžio rausvos, apskrunda be perdegimo
  • Brasla – vidutinės rausvos, tinka fri bulvėms

Šių veislių bulvės pasižymi lygia paviršiaus tekstūra, vientisu vidumi be tuštumų. Dėl to jos puikiai tinka kepimui – tiek orkaitėje, tiek keptuvėje. Jos gražiai apskrunda ir apkepa be perdegimo.

Skaniausios bulvių veislės – apibendrinimas

Apibendrinant, skaniausios bulvių veislės priklauso nuo ruošimo būdo – virimo, troškinimo ar kepimo. Vineta, Aista, Fresco puikiai tinka virimo būdu ruošiamiems patiekalams, nes išlieka skaniai purios ir nesuirę. Adora, Vineta, Belladonna geriausiai išlaiko formą troškinant. O gražiausią apskrudimą ir skonį kepant užtikrina Belladonna, Red Fantasy, Fresco veislės.

Tikimės, kad šis straipsnis padėjo geriau susipažinti su skaniausiomis bulvių veislėmis. Drąsiai išbandykite įvairias rūšis savo virtuvėje ir pasirinkite mėgstamiausias!

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas