Skaniausios bulvių veislės
Bulvės yra vienas pagrindinių maisto produktų Lietuvoje. Jos auginamos dėl savo universalumo, maistingumo ir skonio. Yra daugybė bulvių veislių, kurios skiriasi dydžiu, forma, spalva, skoniu ir tinkamumu įvairiems patiekalams. Šiame straipsnyje apžvelgsime skaniausias bulvių veisles, kurias verta išbandyti savo virtuvėje.
Populiariausios valgomosios bulvių veislės
Žemiau pateiktoje lentelėje išvardytos kai kurios populiariausios valgomosios bulvių veislės Lietuvoje:
Veislė | Apibūdinimas |
---|---|
Adora | Vidutinio dydžio, geltonos spalvos, tinka troškiniams |
Aista | Didelės, baltos, tinka troškiniams, bulvių košėms |
Belladonna | Vidutinio dydžio, geltonos, skanios keptos bulvės |
Brasla | Vidutinės, rausvos, tinka troškiniams, bulvių košėms |
Fresco | Didelės, geltonos, universalios, tinka įvairiems patiekalams |
Red Fantasy | Raudonos, vidutinio dydžio, skanios virtos ar keptos |
Rosara | Rausvos, vidutinės, skanios virtos, troškintos ar keptos |
Vineta | Geltonos, vidutinės, skanios virtos ar troškintos |
Vivaldi | Geltonos, vidutinės, skanios virtos ar troškintos |
Kaip matome, Lietuvoje auginamos įvairių spalvų ir dydžių bulvės, tinkančios tiek virimo, tiek troškinimo ar kepimo būdu ruoštiems patiekalams. Toliau detaliau apžvelgsime skaniausias bulvių veisles. (1)
Skaniausios virtoms bulvėms
Geriausios virtoms bulvėms pasižymi lygia, vientisa tekstūra, nesubirėjusia ar gumbuota struktūra. Jos išlieka minkštos ir purios išvirus, nesuirę. Tinkamiausios veislės virtoms bulvėms ([2]):
- Vineta – geltonos, vidutinio dydžio, lygios formos, išlieka purios
- Aista – didelės, baltos, tvirtos, nesuirę
- Fresco – didelės, geltonos, universalios, nesubirėja
- Brasla – vidutinės, rausvos, lygios formos
- Belladonna – vidutinės, geltonos, nesuirę
Šios veislės pasižymi skania, vientisa bulvių mase, kuri išlieka puri, lygi ir nesuirusi. Todėl jos puikiai tinka virimo būdu ruošiamiems patiekalams – bulvių košėms, troškiniams, įdariams ar tiesiog virtoms bulvėms su padažais.
Skaniausios troškintoms bulvėms
Troškinant bulves svarbu, kad jos neprarastų formos, nesubirėtų, bet išlaikytų purumą. Tinkamiausios troškinti šios veislės ([3]):
- Adora – vidutinio dydžio geltonos bulvės, nepraranda formos
- Vineta – vidutinės geltonos, išlaiko formą, lieka skaniai purios
- Belladonna – vidutinio dydžio geltonos, nesubirėja
- Brasla – vidutinio dydžio rausvos, išlaiko formą
- Red Fantasy – raudonos, vidutinės, skaniai minkštos
Troškintos bulvės tinka įvairiems patiekalams – cepelinams, bulvinėms blynams, troškiniams su mėsa ar daržovėmis. Viršuje išvardytos veislės yra tinkamiausios troškinimui.
Skaniausios bulvės kepimui
Kepti tinkamiausios storesnės bulvės su lygia, vientisa tekstūra, kurios gražiai apskrunda ir apkepa be perdegimo. Geriausios bulvių veislės kepimui:
- Belladonna – vidutinės geltonos bulvės, skaniai apkepa
- Red Fantasy – raudonos, sultingos, skaniai apskrunda
- Fresco – didelės geltonos, gražiai apkepa
- Rosara – vidutinio dydžio rausvos, apskrunda be perdegimo
- Brasla – vidutinės rausvos, tinka fri bulvėms
Šių veislių bulvės pasižymi lygia paviršiaus tekstūra, vientisu vidumi be tuštumų. Dėl to jos puikiai tinka kepimui – tiek orkaitėje, tiek keptuvėje. Jos gražiai apskrunda ir apkepa be perdegimo.
Skaniausios bulvių veislės – apibendrinimas
Apibendrinant, skaniausios bulvių veislės priklauso nuo ruošimo būdo – virimo, troškinimo ar kepimo. Vineta, Aista, Fresco puikiai tinka virimo būdu ruošiamiems patiekalams, nes išlieka skaniai purios ir nesuirę. Adora, Vineta, Belladonna geriausiai išlaiko formą troškinant. O gražiausią apskrudimą ir skonį kepant užtikrina Belladonna, Red Fantasy, Fresco veislės.
Tikimės, kad šis straipsnis padėjo geriau susipažinti su skaniausiomis bulvių veislėmis. Drąsiai išbandykite įvairias rūšis savo virtuvėje ir pasirinkite mėgstamiausias!