fbpx

Moliūgas Ir Jo Auginimas: Nuo Sėjos Iki Derliaus Nuėmimo

Moliūgas – tai vienmetis, šakniavaisinis augalas, priklausantis moliūginių šeimai. Jis kilęs iš Šiaurės Amerikos, tačiau šiandien plačiai auginamas visame pasaulyje. Moliūgai gali būti įvairių formų, dydžių ir spalvų – nuo apvalių iki pailgų, nuo kelių kilogramų iki rekordinių šimto kilogramų svorio. Dažniausiai moliūgų žievė būna oranžinė, tačiau pasitaiko ir žalių, geltonų, baltų ar dryžuotų veislių. Šiame straipsnyje aptarsime moliūgų auginimo ypatumus nuo sėjos iki derliaus nuėmimo.

Moliugas

Moliūgų rūšys: nuo mažų iki milžiniškų, nuo paprastų iki egzotiškų

Moliūgai – viena įdomiausių ir įvairiausių daržovių, kurių rūšių ir veislių skaičius stebina net patyrusius sodininkus. Nors dažniausiai įsivaizduojame apvalius oranžinius moliūgus, iš tiesų jų formos, dydžiai ir spalvos gali būti patys įvairiausi. Suskaičiuojama apie 30 moliūgų rūšių ir daugybė veislių, tad kiekvienas gali atrasti sau tinkamiausią – ar tai būtų dekoratyvinis moliūgėlis, ar didžiulis egzempliorius.

Populiariausios moliūgų rūšys Lietuvoje

Lietuvoje dažniausiai auginamos šios moliūgų rūšys:

  • Didieji moliūgai (lot. Cucurbita maxima) – apvalūs, be ryškių rievių, dažnai vienspalviai. Pasižymi švelniu, lengvai salstelėjusiu skoniu ir maloniu aromatu. Tinka įvairiems patiekalams, šaldymui, konservavimui.
  • Paprastieji moliūgai (lot. Cucurbita pepo) – įvairių formų ir spalvų, dažnai rievėti. Populiari šios rūšies veislė – aliejinis moliūgas, vertinamas dėl sėklų, iš kurių spaudžiamas aliejus[
  • Muskatiniai moliūgai (lot. Cucurbita moschata) – dideli, siekiantys iki 9 kg, su giliomis briaunomis. Vertinami dėl malonaus kvapo ir ryškaus, saldaus skonio. Puikiai tinka troškiniams, sriuboms, kepiniams.

Įdomios ir neįprastos moliūgų veislės

Be įprastų moliūgų, galima atrasti ir išties originalių, nekasdienių veislių:

  • ‘Muscat de Provence’ – Prancūzijoje išveista kvapiojo moliūgo veislė, primenanti pasakų fėjos karietą. Tinka gardžioms sriuboms.
  • ‘Butternut’ – sviestinio moliūgo veislė, pasižyminti sodriu, riešutų aromatu primenančiu skoniu. Puikiai dera prie įvairių patiekalų.
  • ‘Jack O’ Lantern’ – vidutinio dydžio, ovalūs, ryškiai oranžiniai moliūgai. Idealūs Helovino dekoracijoms, bet taip pat skanūs troškinti, virti, kepti.
  • ‘Quintale Seme Giallo’ – vėlyva itališka veislė, užauginanti 10-12 kg sveriančius vaisius su saldžiu oranžiniu minkštimu.
  • Milžiniški moliūgai – rekordiniai egzemplioriai gali siekti net 150-300 kg! Tinka ne tik maistui, bet ir įspūdingoms dekoracijoms.

Kaip išsirinkti tinkamiausią moliūgą?

Renkantis moliūgus svarbu atsižvelgti į jų paskirtį – ar norėsite gaminti sriubą, ar kepsite pyragą, o gal puošite namus rudeniškomis dekoracijomis? Štai keletas patarimų:

  • Kulinariniams eksperimentams rinkitės saldaus, sodrios spalvos minkštimo moliūgus. Muskatiniai, sviestiniai, didieji moliūgai tiks daugumai patiekalų.
  • Jei planuojate moliūgą šaldyti ar konservuoti – rinkitės didžiuosius. Jų minkštimas išlieka sultingas ir po terminio apdorojimo.
  • Dekoracijoms puikiai tiks įvairių spalvų ir formų paprastieji moliūgai. Jie ilgai išsilaiko, o jų sėklas galima paskrudinti ir pagardinti salotas
  • Jei norite išbandyti ką nors neįprasto – ieškokite specialių, retesnių veislių. Spalvingi, rievėti, egzotiškų formų moliūgai ne tik nustebins, bet ir praturtins jūsų valgiaraštį.

Nepamirškite, kad moliūgų nauda slypi ne tik minkštime, bet ir sėklose. Jos turi daug baltymų, sveikųjų riebalų, mineralų. Moliūgų sėklas galima valgyti žalias, skrudintas, jomis gardinti įvairius patiekalus ar net spausti aliejų.

Taigi, moliūgų pasaulis – išties margas ir įvairus. Išbandykite skirtingas rūšis bei veisles, atraskite savo favoritus ir mėgaukitės šių nuostabių daržovių skoniu, aromatu bei išvaizda. Juk moliūgai – ne tik skanu, bet ir sveika!

Moliugai

Moliūgų sėja

Moliūgus galima sėti tiesiai į dirvą arba išauginti daigus. Sėti reikėtų gegužės viduryje, kai dirva jau pakankamai įšilusi. Sėklas reikia įterpti 3-4 cm gylyje, 70-80 cm atstumu tarp eilių. Vienoje vietoje patartina pasėti 2-3 sėklas.

Jei norite išauginti daigus, sėkite juos balandžio pabaigoje į atskirus vazonėlius su durpių substratu. Daiginimui palaikykite 20-25°C temperatūrą. Daigus į dirvą sodinkite gegužės viduryje, kai praeis pavojus šalnoms.

Moliūgų auginimo sąlygos

Moliūgams auginti tinkamiausia:

  • Saulėta vieta, apsaugota nuo vėjo
  • Derlingas, purius dirvožemis
  • Neutralus dirvožemio pH (6,5-7,5)

Rudenį dirvą, kurioje augs moliūgai, reikia gerai patręšti:

  • Į 10 kv. m įterpti 40-60 kg mėšlo
  • Išberti 400 g kalio chlorido
  • Išberti 600 g superfosfato
  • Pavasarį prieš sėją išberti 300 g amonio salietros

Moliūgų priežiūra

Moliūgai nėra labai reiklūs priežiūrai, tačiau keletas dalykų padės užauginti gausų derlių:

  • Tręšimas. Moliūgus patartina tręšti išretinus arba praėjus 10-12 dienų po sodinimo. Reguliariai laistant silpnu (0,05-0,1%) trąšų tirpalu, galima sulaukti didžiausio derliaus. Svarbu nepertręšti azoto trąšomis, nes jos skatina lapų augimą, o silpnina žydėjimą.
  • Laistymas. Moliūgų nereikėtų laistyti grynu vandeniu. Geriausia paruošti silpnos koncentracijos trąšų tirpalą (10 l vandens ištirpinti 5-10 g trąšų). Laistyti reikia retai, bet gausiai, ypač sausros metu.
  • Ravėjimas. Moliūgų lysves reikia reguliariai ravėti, kad piktžolės nekonkuruotų dėl maisto medžiagų. Taip pat patartina purentu dirvą aplink augalus.
  • Kenkėjų kontrolė. Stebėkite moliūgus, ar neatsiranda kenkėjų (amarų, baltasparnių, erkių). Pastebėję pirmuosius požymius, naudokite biologines ar chemines apsaugos priemones.

Moliūgų formavimas

Norint, kad moliūgų vaisiai būtų didesni ir greičiau sunokę, augalus reikia tinkamai formuoti:

  • Šalinkite šoninius ūglius, palikite tik pagrindinę virkščią. Taip vaisiai greičiau sunoks.
  • Ant vieno augalo leiskite užaugti tik 2-3 vaisiams. Tada jie bus itin dideli.
  • Nupjaukite viršūnę virš 3-4 lapo, kad sustabdytumėte augalo augimą į aukštį.

Moliūgų derliaus nuėmimas

Moliūgai skinami rugsėjo pabaigoje – spalio pradžioje, kai vaisiai subrendo:

  • Vaisiai įgauna būdingą spalvą ir blizgesį
  • Kotas pradeda džiūti ir medėti
  • Beldžiant girdimas duslus garsas

Moliūgus reikia nusiskinti su 5-10 cm kotu. Nuskintus vaisius 10-14 dienų palaikykite saulėtoje, vėdinamoje patalpoje, kad jie gerai sukietėtų. Tada moliūgus galima laikyti vėsioje (10-12°C), sausoje patalpoje iki pat pavasario.

Moliūgų auginimas

Moliūgų maistinė vertė: kodėl verta įtraukti į mitybos racioną?

Moliūgai – ne tik skanus, bet ir itin vertingas rudens derliaus produktas. Nors dažnai moliūgus įsivaizduojame tik kaip Helovino dekoraciją ar gardžios sriubos ingredientą, iš tiesų ši daržovė pasižymi išskirtine maistine verte. Moliūguose gausu vitaminų, mineralų, antioksidantų ir kitų sveikatai naudingų medžiagų Įtraukę moliūgus į savo mitybos racioną, ne tik papildysite organizmą vertingomis maistinėmis medžiagomis, bet ir stiprinsite imunitetą, gerinsite virškinimą, saugosite širdies sveikatą.

Moliūgų maistinė sudėtis

Moliūgai priskiriami prie mažai kalorijų turinčių daržovių. 100 g moliūgo minkštimo yra vos apie 20-35 kcal. Nepaisant to, moliūgai turtingi įvairiomis maistinėmis medžiagomis:

  • Angliavandeniai – apie 6-7 g/100 g.
  • Baltymai – apie 1 g/100 g.
  • Skaidulos – apie 3-4 g/100 g.
  • Vitaminai – ypač daug beta karotino (provitamino A), taip pat vitaminų C, E, K, B grupės.
  • Mineralai – kalis, varis, manganas, geležis.

Moliūgų spalva išduoda, kad juose gausu beta karotino – medžiagos, kuri organizme virsta vitaminu A. Būtent dėl šios priežasties moliūgai naudingi regėjimui, odos, plaukų, nagų būklei. Vitaminas C moliūguose stiprina imunitetą, o vitaminai E ir K veikia kaip antioksidantai.

Moliūgų nauda sveikatai

Moliūgų vartojimas teigiamai veikia įvairias organizmo sistemas. Štai keletas svarbiausių moliūgų privalumų sveikatai:

  • Stiprina imunitetą. Moliūguose esantys vitaminai A ir C padeda sustiprinti imuninę sistemą, apsaugo nuo peršalimo ligų ir infekcijų.
  • Gerina virškinimą. Moliūgai turtingi skaidulomis, kurios skatina žarnyno peristaltiką, saugo nuo vidurių užkietėjimo, mažina žarnyno uždegimų riziką.
  • Saugo regėjimą. Beta karotinas ir kiti antioksidantai moliūguose (vitaminai C, E) padeda išsaugoti sveikas akis, apsaugo nuo su amžiumi susijusių regėjimo sutrikimų.
  • Mažina lėtinių ligų riziką. Antioksidantai moliūguose neutralizuoja laisvuosius radikalus, taip apsaugodami ląsteles nuo oksidacinio streso ir mažindami lėtinių ligų (vėžio, širdies ligų, diabeto) riziką.
  • Naudingi širdžiai. Moliūguose gausu kalio, kuris padeda reguliuoti kraujo spaudimą ir saugo širdies sveikatą.

Svarbu paminėti, kad ne tik moliūgų minkštimas, bet ir sėklos pasižymi išskirtine maistine verte. Moliūgų sėklose gausu baltymų, sveikųjų riebalų, skaidulų, mineralų (ypač magnio ir cinko). Reguliarus moliūgų sėklų vartojimas gali padėti sumažinti uždegimus, pagerinti širdies sveikatą, sustiprinti imunitetą.

Sviestinis moliugas

Kaip įtraukti moliūgus į mitybą?

Moliūgus galima valgyti įvairiais būdais – virti sriubas, troškinius, apkepus, pyragus. Štai keletas idėjų, kaip paprastai ir skaniai paįvairinti savo mitybą moliūgais:

  • Išsikepkite moliūgą griežinėliais ir gardinkite mėgstamais prieskoniais. Tai puiki alternatyva bulvių traškučiams.
  • Įmaišykite virtų, trintų moliūgų į avižinę ar ryžių košę. Suteiks sotumo ir papildomo skonio.
  • Paįvairinkite įprastas salotas virtais moliūgų kubeliais. Puikiai dera su burokėliais, avinžirniais, saulėgrąžų sėklomis.
  • Pagardinkite moliūgų sėklomis jogurtą, košes, salotas. Suteiks traškumo ir praturtins maistinę vertę.
  • Išsikepkite moliūgų sėklų duoną ar sausainius. Originalus ir sveikas pasirinkimas.

Taigi, moliūgai – nepelnytai nuvertinta rudens daržovė, kurią verta įtraukti į savo mitybos racioną. Dėl gausybės vitaminų, mineralų, antioksidantų moliūgai naudingi įvairioms organizmo sistemoms – nuo virškinimo iki širdies sveikatos. Moliūgų sėklos taip pat pasižymi išskirtinėmis maistinėmis savybėmis. Nebijokite eksperimentuoti ir atrasti savo mėgstamiausią moliūgų patiekalą!

Moliūgų sriuba – skani ir sveika

Moliūgų sriuba – puikus pasirinkimas šaltą rudens ar žiemos dieną. Ji ne tik sušildo, bet ir praturtina organizmą vitaminais bei mineralais. Štai paprastas moliūgų sriubos receptas:

Ingredientai:

  • 1 kg moliūgo minkštimo
  • 2 morkos
  • 1 svogūnas
  • 2 skiltelės česnako
  • 1 l daržovių sultinio
  • 200 ml grietinėlės
  • Druskos, pipirų, muskato riešuto pagal skonį

Gaminimas:

  1. Moliūgą perpjaukite pusiau, pašalinkite sėklas. Supjaustykite gabaliukais, sudėkite į skardą, apšlakstykite aliejumi ir kepkite 200°C orkaitėje apie 30 min.
  2. Morkas ir svogūną supjaustykite, apkepkite keptuvėje su trupučiu aliejaus.
  3. Iškepto moliūgo minkštimą išsemkite šaukštu. Sutrinkite jį kartu su morkomis, svogūnu, česnaku iki vientisos masės.
  4. Supilkite sultinį, suberkite moliūgų masę. Virkite 10 min.
  5. Sriubą sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Įpilkite grietinėlę, paskaninkite prieskoniais.
  6. Patiekite su skrebučiais, moliūgų sėklomis, šviežiomis žolelėmis.

Moliūgų sriuba – sveikas ir sotus patiekalas visai šeimai. Naudokite savo užaugintus moliūgus ir mėgaukitės tikru rudens skoniu!

Moliūgų sriuba

Taigi, moliūgų auginimas nėra sudėtingas procesas. Pasirinkę tinkamą vietą, paruošę dirvą, pasėję kokybiškas sėklas ir prižiūrėdami augalus, rudenį galėsite džiaugtis gausiu moliūgų derliumi. O iš jų pagaminsite gardžių, sveikatai naudingų patiekalų. Sėkmės augintojams!

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas