fbpx

Meškinis Česnakas – Kada Ir Kur Rinkti Bei Kaip Užsiauginti Patiems

Meškinis česnakas (Allium ursinum) – tai daugiametis žolinis augalas, priklausantis amarilinių šeimai. Šis miškuose augantis česnakų genties atstovas pasižymi ne tik išskirtiniu skoniu ir aromatu, bet ir gausybe vertingų savybių sveikatai. Nenuostabu, kad meškinis česnakas vis dažniau auga ir mūsų daržuose.

Meškinis Česnakas

Nors meškinis česnakas neretai vadinamas gamtos antibiotiku, mokslininkai pabrėžia, kad jis negali pakeisti įprastų vaistų gydant rimtas ligas. Visgi, šio augalo antimikrobinės, priešuždegiminės ir antioksidacinės savybės gali padėti stiprinti imunitetą ir palaikyti bendrą organizmo sveikatą.

Kada ir kur rinkti meškinį česnaką?

Meškinio česnako galima rasti lapuočių ir mišriuose miškuose, dažniausiai ten, kur auga plačialapiai medžiai. Lietuvoje didžiausios jo augimvietės yra Šiaurės Lietuvoje – Biržų, Panevėžio rajonuose[1].

Augalą geriausia rinkti balandžio-gegužės mėnesiais, kai jo lapai dar jauni ir sultingi. Vėliau lapai pradeda vysti, praranda dalį maistinių medžiagų. Renkant svarbu nepažeisti augalo šaknų sistemos, kitaip jis gali nebeatsigauti ir žūti.

Renkant meškinį česnaką svarbu laikytis ir kai kurių taisyklių bei apribojimų. Negalima rauti augalų su šaknimis, o lapus reikia pjauti žirklėmis. Be to, vienos šeimos reikmėms leidžiama prisirinkti ne daugiau kaip 1 kg lapų.

Meškinis Česnakas augalas

Meškinio česnako auginimas

Nors meškinis česnakas auga laukuose, jį galima auginti ir savo darže ar vazonėlyje. Augalui reikalinga pusiau pavėsinga vieta ir drėgna, humusinga dirva.

Meškinio česnako dauginimui naudojamos sėklos arba svogūnėliai. Sėklas galima sėti rudenį arba pavasarį. Daiginant pavasarį, prieš sėjant jas reikia stratifikuoti šaldytuve 1-2 mėnesius. Sėklos sudygs po 1-2 mėnesių, o pirmo derliaus galima tikėtis trečiais auginimo metais.

Meškinio česnako auginimas

Svogūnėlius sodinkite rudenį 5-10 cm gyliu, 10-15 cm atstumu. Pavasarį pasirodys jauni lapeliai, o po 2-3 metų jau galėsite skanauti savo užaugintą derlių.

Meškinis česnakas nereikalauja ypatingos priežiūros, tačiau svarbu palaikyti dirvos drėgmę ir apsaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių. Pavasarį ir vasarą augalą reikėtų laistyti, o rudenį – patręšti kompostu ar natūraliomis trąšomis.

Meškinio česnako nauda sveikatai

Meškinis česnakas pasižymi įvairiomis naudingosiomis savybėmis:

  • Stiprina imunitetą. Didelis vitamino C kiekis ir kitos biologiškai aktyvios medžiagos padeda sustiprinti organizmo apsaugines funkcijas.
  • Gerina virškinimą. Meškinio česnako sudėtyje esantys eteriniai aliejai ir fermentai skatina virškinimo sulčių gamybą ir gerina žarnyno veiklą.
  • Mažina uždegimus. Augalas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, todėl gali padėti malšinti įvairius uždegimus organizme.
  • Valo kraują. Meškinis česnakas padeda pašalinti iš organizmo toksinus ir šlakus, taip valydamas kraują ir limfą.
  • Reguliuoja cholesterolio kiekį. Augalo sudėtyje esančios medžiagos padeda mažinti „blogojo” cholesterolio kiekį kraujyje.

Be to, meškinis česnakas naudingas sergant peršalimo ligomis, malšinant galvos skausmą, gerinant miego kokybę. Šis augalas taip pat vertinamas dėl teigiamo poveikio širdies ir kraujagyslių sistemai, nervų sistemai.

Meškinio česnako vartojimas ir receptai

Meškinio česnako vartojimas ir receptai

Meškinio česnako lapus galima vartoti šviežius, džiovintus, šaldytus, konservuotus. Šviežius ar šaldytus lapus puikiai tinka dėti į:

  • Salotas
  • Sriubas
  • Troškinius
  • Padažus
  • Užtepėles
  • Pesto padažą

Iš meškinio česnako taip pat galima gaminti arbatą. Šviežius ar džiovintus lapus užpilkite verdančiu vandeniu ir leiskite pritraukti 10-15 min. Tokia arbata padės sustiprinti imunitetą, palengvins peršalimo simptomų eigą.

Meškinio česnako lapus galima užšaldyti ateičiai. Nuplautus, nusausintus lapus supjaustykite ir sudėkite į šaldymo maišelius ar indus. Šaldytus lapus galėsite naudoti įvairiems patiekalams pagardinti ištisus metus.

Štai keletas paprastų receptų su meškiniu česnaku:

Meškinio česnako pesto

  • Sauja meškinio česnako lapų
  • 50 g parmezano sūrio
  • 50 g kietojo sūrio
  • 50 g skrudintų kedro riešutų
  • 150 ml ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • Druska, pipirai

Visus ingredientus sutrinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Pesto galite laikyti šaldytuve iki savaitės.

Meškinio česnako sviesto padažas

  • 200 g sviesto
  • 2 sauja smulkintų meškinio česnako lapų
  • Druska, pipirai

Kambario temperatūros sviestą išsukite su smulkintais meškinio česnako lapais, pagardinkite druska ir pipirais. Puikiai tinka prie keptos žuvies, mėsos.

Bulvių sriuba su meškiniu česnaku

  • 500 g bulvių
  • 1 svogūnas
  • 2 morkos
  • 2 saliero stiebai
  • 1 l daržovių sultinio
  • 100 ml grietinėlės
  • Sauja meškinio česnako lapų
  • Druska, pipirai

Supjaustykite bulves, morkas, svogūną, salierą. Sudėkite daržoves į puodą, užpilkite sultiniu ir virkite apie 20 min. Sutrinkite sriubą elektriniu trintuvu, supilkite grietinėlę, pagardinkite druska ir pipirais. Patiekite su smulkintais meškinio česnako lapais.

Apibendrinimas

Meškinis česnakas – vertingas laukinis augalas, pasižymintis gausybe naudingų savybių sveikatai. Jis gali padėti stiprinti imunitetą, gerinti virškinimą, reguliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Šį augalą galima vartoti įvairiais būdais – dėti į salotas, sriubas, gaminti pesto, užšaldyti ateičiai.

Nors meškinis česnakas auga miškuose, jį nesunku užsiauginti ir savo darže ar net vazonėlyje. Svarbiausia parinkti tinkamą vietą, pasirūpinti dirvos drėgme ir apsauga nuo tiesioginių saulės spindulių.

Tad pasinaudokite gamtos dovana sveikatai – įtraukite meškinį česnaką į savo mitybą ir pajuskite jo teikiamą naudą organizmui. Skanaus!

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas