fbpx

Moliūgai Žiemai: Net 12 Gardžių Receptų

Moliūgai yra itin naudingi ir sveiki. Jie turi daug vitaminų, mineralų bei antioksidantų. Todėl moliūgų vartojimas gali padėti:

  • Stiprinti imuninę sistemą – Moliūguose gausu vitaminų A, C ir E, kurie padeda kovoti su infekcinėmis ligomis. Be to, moliūguose esantis cinkas ir geležis stimuliuoja baltųjų kraujo kūnelių gamybą.
  • Regėjimo gerinimui – Moliūguose gausu karotenoidų, kurie padeda apsaugoti akis nuo kataraktos bei makulopatijos.
  • Širdies ir kraujagyslių sistemos stiprinimui – Moliūguose gausu kalio, kuris padeda reguliuoti kraujo spaudimą. Be to, antioksidantai apsaugo kraujagysles nuo uždegimo.
  • Virškinimo sistemos reguliavimui – Skaidulos, esančios moliūguose, padeda reguliuoti žarnyno darbą, o fermentai pagerina virškinimą.
  • Odos sveikatai – Karotenoidai ir vitamnas A padeda apsaugoti odą nuo saulės spindulių bei laisvųjų radikalų pažeidimų.
  • Kaulų stiprumui – Moliūguose gausu vitamino K, kalcio bei mangano, kurie padeda stiprinti kaulus.
  • Nervų sistemos veiklai – Moliūguose esantis magnis ir vitamnas B grupės padeda palaikyti normalią nervų sistemos būklę.

Moliūgai Žiemai

Be visa ko, moliūgai pasižymi ir kitais privalumais:

  • Turi mažai kalorijų bei riebalų
  • Pasotina ir padeda kontroliuoti svorį
  • Tinka diabetikams
  • Malonaus skonio ir universalūs maistui

Moliūgus verta įtraukti į kasdienį racioną, nes jie ne tik skanūs, bet ir itin naudingi sveikatai. Moliūgus galima vartoti įvairiausiais būdais:

  • Kepti
  • Troškinti
  • Virti sriubas ar košes
  • Gaminti padažus
  • Daryti uogienes, džemus, tyrės
  • Sultis

Tad nepamirškite dažniau pasilepinti šiais naudingais vaisiais! Jūsų organizmas tikrai bus dėkingas už papildomą vitaminų, mineralų ir antioksidantų dozę.

Moliūgų uogienė

Moliūgų uogienė – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, ruošiamas iš moliūgų. Jis tinka kaip užkandis ar desertas. Be to, moliūgų uogienę galima naudoti ir kaip įdarą įvairiems pyragams ar bandelėms.

Moliūgai uogienės gamybai renkami brandūs, saldūs. Jie nulupami, išvalomi nuo sėklų ir supjaustomi gabaliukais. Tada moliūgai apibarstomi cukrumi ir paliekami pastovėti, kol prasiskiria sultys. Po to pridedama prieskonių – cinamono, gvazdikėlių, muskato riešutų ir t.t. Galima įdėti ir citrusinių vaisių, pvz. apelsinų, citrinų. Visa tai užpilama nedideliu kiekiu vandens ir troškinama tol, kol moliūgai sutirštėja. (1)

Moliūgų uogienė

Pagrindinės moliūgų uogienės sudedamosios dalys:

  • Moliūgų minkštimas
  • Cukrus
  • Vanduo
  • Prieskoniai (pasirinktinai)
  • Citrusiniai vaisiai (pasirinktinai)

Prieskoniams ir vaisiams galima naudoti:

  • Cinamoną
  • Gvazdikėlius
  • Muskato riešutą
  • Apelsinus
  • Citrinas

Moliūgų uogienė turi daug naudos sveikatai:

  • Moliūguose gausu antioksidantų, kurie stiprina imunitetą
  • Jie turi vitaminų A, C, E, reikalingų regėjimui ir odos sveikatai
  • Padeda reguliuoti virškinimą
  • Turi kalio ir kitų medžiagų, naudingų širdies veiklai

Be to, moliūgų uogienė yra skani ir universaliai pritaikoma. Ja galima pagardinti įvairius patiekalus: pyragus, bandeles, vyniotinius, padažus, sriubas, košes. Taip pat tinka kaip užkandis ar desertas.

Moliūgų ir pomidorų padažas

Moliūgų ir pomidorų padažas – tai gardus derinys, kurį verta paruošti žiemos atsargoms. Jis tinka įvairiems patiekalams pagardinti: mėsai, makaronams, daržovėms. Be to, šis padažas pasižymi ir sveikatai palankiomis savybėmis.

Moliūgų ir pomidorų padažas

Moliūgų ir pomidorų padažui reikės šių pagrindinių produktų:

  • Pomidorų
  • Moliūgų
  • Svogūnų
  • Česnakų
  • Aliejaus
  • Prieskonių

Padažo gaminimo eiga:

  1. Pomidorus ir moliūgus supjaustyti.
  2. Pasūdyti, pagardinti prieskoniais (rozmarinu, baziliku, čiobreliais ir kt.).
  3. Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustyti ir apkepinti aliejuje.
  4. Sudėti moliūgus, pomidorus ir troškinti 20-30 minučių.
  5. Sumalti turimu trintuvu arba blenderiu.
  6. Užpilti į stiklainius ir sterilizuoti 15 min.

Šio padažo privalumai:

  • Turi daug vitaminų (A, C, E) bei antioksidantų
  • Padeda stiprinti imunitetą
  • Reguliuoja virškinimo sistemą
  • Gerina regėjimą ir odos būklę

Taip pat padažas yra universalus ir lengvai pritaikomas įvairiems patiekalams. Tad verta pasigaminti jo atsargų žiemai, kad galėtumėte mėgautis šiuo skanėstu bet kuriuo metų laiku.

Moliūgų ir paprikų padažas žiemai

Šaltuoju metų laiku, kai trūksta šviežių daržovių, puikiai tinka įvairūs konservuoti padažai. Vienas iš jų – moliūgų ir paprikų padažas, kurį verta pasigaminti didesnį kiekį ir laikyti atsargose.

Moliūgų ir paprikų padažas žiemai

Šiam gardžiam padažui reikės:

  • Moliūgų
  • Paprikų (saldžiųjų, aštriųjų)
  • Pomidorų padažo
  • Svogūnų, česnakų
  • Aliejaus, druskos, pipirų
  • Prieskonių pagal skonį

Padažo gaminimas:

  1. Svogūnus, česnakus smulkiai supjaustyti ir apkepinti aliejuje.
  2. Sudėti smulkiai supjaustytus moliūgus ir troškinti 10 min.
  3. Įdėti smulkintas paprikas, pomidorų padažą. Pakepinti dar 5 min.
  4. Pagardinti prieskoniais, druska, pipirais.
  5. Sumalti turimu trintuvu arba blenderiu iki vientisos masės.
  6. Supilti į stiklainius ir sterilizuoti 15-20 min.

Padažo privalumai:

  • Turi daug vitaminų A, C, E.
  • Gausu antioksidantų, kurie stiprina imunitetą.
  • Padeda gerinti regėjimąodos būklę.
  • Universalus – tinka mėsai, makaronams, daržovėms.

Taigi šis gardus ir naudingas padažas puikiai tiks kaip priedas prie įvairių patiekalų. Jis suteiks šilumos ir skonio žiemos dienomis. Tad verta pasigaminti didesnį jo atsargų kiekį ir mėgautis visus metus.

Nekaitinta moliūgų mišrainė žiemai

Žiemą, kai trūksta šviežių daržovių, puikiai tinka įvairūs konservuoti patiekalai. Vienas iš jų – nekaitinta moliūgų mišrainė, kurią galima paruošti didesnį kiekį ir laikyti atsargose.

Nekaitinta moliūgų mišrainė žiemai

Šiai mišrainei reikės:

  • Moliūgų
  • Morkų
  • Salierų
  • Svogūnų, česnakų
  • Aliejaus, druskos, pipirų
  • Citrinų sulčių

Gaminimo eiga:

  1. Svogūnus, česnakus smulkiai supjaustyti ir apkepinti aliejuje.
  2. Sudėti smulkintus moliūgus, morkas, salierusTroškinti 10-15 minučių.
  3. Pagardinti druska, pipirais, citrinų sultimis.
  4. Sudėti į stiklainius, užpilti aliejumi ir sandariai uždaryti.

Mišrainės privalumai:

  • Turi daug vitaminų (A, B, C, E) ir mineralų.
  • Gausu antioksidantų, stiprinančių imunitetą.
  • Padeda gerinti regėjimą ir virškinimo sistemą.

Be to, ši universalioji daržovių mišrainė tinka kaip priedas prie įvairių patiekalų:

  • Mėsos
  • Žuvies
  • Makaronų
  • Troškinių

Tad verta pasiruošti šios naudingos ir skanios moliūgų mišrainės atsargų žiemai. Tai puikus būdas papildyti organizmą vitaminiais šaltuoju metų laiku.

Aštriai marinuoti moliūgai žiemai

Aštriai marinuoti moliūgai žiemai – tai dar vienas puikus būdas paruošti šių naudingų daržovių atsargų žiemai. Marinuoti moliūgai tinka kaip užkandis ar priedas prie įvairių patiekalų.

Aštriai marinuoti moliūgai žiemai

Marinavimui reikės:

  • Gabaliukais supjaustytų moliūgų
  • Acto, aliejaus, druskos
  • Česnakų, svogūnų
  • Aštriųjų paprikų
  • Prieskonių (baziliko, raudonėlio, pipirų)

Gaminimo eiga:

  1. Moliūgus supjaustyti stambesniais gabalais, pasūdyti.
  2. Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustyti.
  3. Į stiklainį sudėti sluoksniais moliūgus, svogūnus, česnakus ir aštriąsias paprikas.
  4. Užpilti actualiejumi, įberti prieskonių.
  5. Sandariai uždaryti ir palaikyti šaldytuve 3-5 dienas, kad moliūgai žiemai marinuotųsi.

Marinuotų moliūgų privalumai:

  • Puikus vitaminų, mineralų šaltinis.
  • Dėl aštriųjų paprikų skatina virškinimo sistemos veiklą.
  • Universali prieskonių mišrainė, tinkanti įvairiems patiekalams.

Taigi marinuoti moliūgai – tai dar vienas gardus ir naudingas būdas pasiruošti vitaminų atsargų šaltajam sezonui. Jie tikrai pravers kaip užkandis ar priedas prie mėsos, žuvies ar makaronų patiekalų.

Moliūgų ir svarainių padažas

Moliūgų ir svarainių padažas – tai dar vienas skanus ir naudingas derinys, kurį verta paruošti didesnį kiekį žiemos atsargoms. Jis tinka įvairiems patiekalams pagardinti.

Moliūgų ir svarainių padažas

Šiam padažui reikės:

  • Moliūgų
  • Svarainių
  • Svogūnų, česnakų
  • Aliejaus, druskos, pipirų
  • Pomidorų padažo
  • Prieskonių pagal skonį

Gaminimo eiga:

  1. Svogūnus, česnakus smulkiai supjaustyti ir apkepinti aliejuje.
  2. Įdėti smulkintus moliūgus ir svarainiustroškinti 10-15 min.
  3. Sudėti pomidorų padažą, pagardinti prieskoniais.
  4. Viską sutrinti iki vientisos masės.
  5. Supilti į stiklainius ir sterilizuoti.

Padažo privalumai:

  • Turi daug vitaminų A, C, E ir antioksidantų.
  • Padeda stiprinti imunitetą, gerina regėjimą.
  • Universalus – tinka mėsai, makaronams, daržovėms.

Taigi šis skanus padažas – puiki priemonė papildyti organizmą naudingomis medžiagomis žiemą. Jis tikrai pravers kaip įvairių patiekalų priedas.

Tad verta pasigaminti didesnį jo kiekį ir mėgautis visus metus!

Moliūgų cukatai

Moliūgų cukatai – tai tradicinis lietuviškas desertas, gaminamas iš moliūgų ir kitų ingredientų. Tai puikus būdas panaudoti derlių, be to, moliūgų cukatai pasižymi ir nauda sveikatai.

Moliūgų cukatai

Moliūgų cukatams reikės:

  • Gabaliukais supjaustytų moliūgų
  • Kiaušinių
  • Milto
  • Cukraus
  • Pieno
  • Sviesto kepimui
  • Vanilėscinamono

Gaminimo eiga:

  1. Svieste iškepinti moliūgų gabalėlius.
  2. Moliūgus sutrinti ar sumalti blenderiu.
  3. Į moliūgų masę įmaišyti kiaušiniuspienącukrųvanilę ir cinamoną.
  4. Po truputį beriant miltus išminkyti vientisą tešlą.
  5. Formuoti apvalius blynus ir iš abiejų pusių iškepinti įkaitintoje keptuvėje.

Moliūgų cukatų privalumai:

  • Turi daug vitaminų (A, C, E) ir mineralų.
  • Gausu antioksidantų, stiprinančių imunitetą.
  • Padeda gerinti regėjimąvirškinimo sistemą.
  • Universalūs – gali būti patiekiami su įvairiais padažais, sūriais, uogienėmis.

Tai gardus ir sveikas desertas, kurį verta gaminti rudenį, kol yra šviežių moliūgų. Cukatai puikiai tinka vaišėms su arbata, kava ar padažu. Skanaus!

Moliūgų mišrainė žiemai

Artėjant žiemai, verta pasiruošti įvairių vitaminų atsargų, kad galėtume papildyti organizmą naudingomis medžiagomis šaltuoju metų laiku. Vienas iš būdų tai padaryti – pasigaminti moliūgų mišrainę žiemai.

Moliūgų mišrainė žiemai

Šiai universaliai mišrainei reikės:

  • Gabaliukais supjaustytų moliūgų
  • Morkų, burokėlių, salierų
  • Svogūnų, česnakų
  • Aliejaus, druskos, pipirų
  • Citrinų sulčių

Gaminimo eiga:

  1. Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustyti, apkepinti aliejuje.
  2. Į keptuvę sudėti smulkintus moliūgus, morkas, burokėlius, salierus ir troškinti 10-15 min.
  3. Pagardinti druska, pipirais ir citrinų sultimis.
  4. Daržoves sudėti į stiklainius, užpilti aliejumi, sandariai uždaryti.

Mišrainės privalumai:

  • Puikus vitaminų (A, B, C, E) ir mineralų šaltinis.
  • Antioksidantai stiprina imunitetą.
  • Padeda gerinti regėjimąvirškinimą.
  • Universali – tinka prie įvairių patiekalų.

Taigi ši moliūgų ir daržovių mišrainė – puikus būdas pasiruošti vitaminų atsargų žiemai. Ji suteiks šilumos ir skonio šaltomis dienomis.

Moliūgų ir obuolių tyrė žiemai

Artėjant šaltajam sezonui, verta pagalvoti apie vitaminų atsargas žiemai. Vienas iš būdų tai padaryti – pasigaminti moliūgų ir obuolių tyrę. Šis gardus desertas ne tik skanus, bet ir naudingas sveikatai.

Moliūgų ir obuolių tyrė žiemai

Tyrės gaminimui reikės:

  • Gabaliukais supjaustytų moliūgų
  • Obuolių
  • Citrinų sulčių
  • Medaus
  • Cinamono

Gaminimo eiga:

  1. Obuolius ir moliūgus smulkiai sutarkuoti.
  2. Viską sudėti į puodą, įpilti citrinų sulčiųmedaus.
  3. Įberkti cinamono ir pavirinti 10-15 minučių.
  4. Karštą tyrę supilti į sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždaryti.

Tyrės privalumai:

  • Puikus vitaminų (A, C, E), mineralų šaltinis.
  • Antioksidantai stiprina imunitetą.
  • Padeda gerinti regėjimą ir virškinimą.

Tai ideali vitamininga atsarga žiemai. Ši tyrė tiks kaip gardus desertas prie arbatos ar kaip užtepas duonai. Jos skonis puikiai dera su cinamonu ir medumi.

Moliūgų mišrainė su paprikomis žiemai

Besibaigiant rudeniui, verta pasirūpinti vitaminų atsargomis žiemai. Vienas iš būdų tai padaryti – pasigaminti moliūgų mišrainę su paprikomis. Ši daržovių derinys ne tik skanus, bet ir naudingas sveikatai.

Moliūgų mišrainė su paprikomis žiemai

Mišrainei reikės:

  • Gabaliukais supjaustytų moliūgų
  • Paprikų (saldžiųjų, aštriųjų)
  • Svogūnų, česnakų
  • Aliejaus, druskos, pipirų
  • Citrinų sulčių

Gaminimo eiga:

  1. Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustyti, apkepinti aliejuje.
  2. Į keptuvę sudėti smulkintus moliūgus ir paprikastroškinti 10-15 min.
  3. Pagardinti druska, pipirais ir citrinų sultimis.
  4. Daržoves sudėti į stiklainius, užpilti aliejumi, sandariai uždaryti.

Mišrainės privalumai:

  • Puikus vitaminų (A, C, E) ir antioksidantų šaltinis.
  • Stiprina imunitetą, gerina regėjimą.
  • Universalūs – tinka mėsai, žuviai, makaronams.

Taigi ši moliūgų ir paprikų mišrainė – tai dar vienas gardus ir sveikas būdas pasiruošti maistinių medžiagų atsargų žiemai. Ji suteiks šilumos ir naudos organizmui šaltomis dienomis.

Moliūgų sultys

Moliūgų sultys – tai skanus ir sveikas gėrimas, kurį verta pasigaminti didesnį kiekį žiemos atsargoms. Šaltuoju metų laiku, kai trūksta vitaminų, moliūgų sultys padės papildyti organizmą naudingomis medžiagomis.

Moliūgų sultys

Moliūgų sulčių gaminimui reikės:

  • Moliūgų
  • Obuolių ar apelsinų (pasirinktinai)
  • Medaus (pagal skonį)
  • Cinamono
  • Tarkuotų imbiero (pasirinktinai)

Gaminimo eiga:

  1. Moliūgus ir vaisius susmulkinti turimu sulčiaspaude arba blenderiu.
  2. Į gautą masę įmaišyti medauscinamonoimbiero.
  3. Gerai išmaišius, supilti sultis į stiklainius.
  4. Laikyti šaldytuve iki vartojimo.

Moliūgų sulčių privalumai:

  • Puikus vitaminų (A, C, E) ir mineralų šaltinis.
  • Antioksidantai stiprina imunitetą.
  • Padeda gerinti regėjimą ir virškinimą.

Tai ne tik gardus, bet ir sveikas gėrimas. Moliūgų sultys puikiai tiks kaip vitaminingas užkandis ar gėrimas pusryčiams. Jos suteiks organizmui energijos net šaltomis žiemos dienomis!

Moliūgų džemas

Moliūgų džemas – tai dar vienas gardus būdas panaudoti derlių ir pasiruošti vitaminų atsargų žiemai. Nors moliūgai dažniausiai naudojami šiltiems patiekalams gaminti, iš jų galima pagaminti ir puikų džemą.

Moliūgų džemas

Moliūgų džemui reikės:

  • Gabaliukais supjaustytų moliūgų
  • Cukraus
  • Citrinų sulčių
  • Cinamono
  • Imbiero (pagal skonį)

Gaminimo eiga:

  1. Susmulkinti moliūgus, sudėti į puodą.
  2. Berti cukrų, įpilti citrinų sulčių.
  3. Įdėti cinamonoimbiero ir virinti 20-30 min, kol moliūgai suminkštės.
  4. Nukošti putas, karštą džemą supilti į stiklainius, sandariai uždaryti.

Moliūgų džemo privalumai:

  • Puikus vitaminų (A, C, E), mineralų šaltinis.
  • Antioksidantai stiprina imunitetą.
  • Padeda gerinti regėjimąvirškinimą.
  • Gardus ir universalus.

Šis džemas tiks kaip užtepas duonai, pyragams, bandelėms. Jį galima įdaryti į vyniotinius ar naudoti desertams. Puikiai derės prie arbatos ar varškės sūrių.

Tad verta pasigaminti vitaminingo moliūgų džemo atsargų žiemai. Jis ne tik skanus, bet ir naudingas! Skanaus!

 

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas