Moliūgai Žiemai: Net 12 Gardžių Receptų
Moliūgai yra itin naudingi ir sveiki. Jie turi daug vitaminų, mineralų bei antioksidantų. Todėl moliūgų vartojimas gali padėti:
- Stiprinti imuninę sistemą – Moliūguose gausu vitaminų A, C ir E, kurie padeda kovoti su infekcinėmis ligomis. Be to, moliūguose esantis cinkas ir geležis stimuliuoja baltųjų kraujo kūnelių gamybą.
- Regėjimo gerinimui – Moliūguose gausu karotenoidų, kurie padeda apsaugoti akis nuo kataraktos bei makulopatijos.
- Širdies ir kraujagyslių sistemos stiprinimui – Moliūguose gausu kalio, kuris padeda reguliuoti kraujo spaudimą. Be to, antioksidantai apsaugo kraujagysles nuo uždegimo.
- Virškinimo sistemos reguliavimui – Skaidulos, esančios moliūguose, padeda reguliuoti žarnyno darbą, o fermentai pagerina virškinimą.
- Odos sveikatai – Karotenoidai ir vitamnas A padeda apsaugoti odą nuo saulės spindulių bei laisvųjų radikalų pažeidimų.
- Kaulų stiprumui – Moliūguose gausu vitamino K, kalcio bei mangano, kurie padeda stiprinti kaulus.
- Nervų sistemos veiklai – Moliūguose esantis magnis ir vitamnas B grupės padeda palaikyti normalią nervų sistemos būklę.
Be visa ko, moliūgai pasižymi ir kitais privalumais:
- Turi mažai kalorijų bei riebalų
- Pasotina ir padeda kontroliuoti svorį
- Tinka diabetikams
- Malonaus skonio ir universalūs maistui
Moliūgus verta įtraukti į kasdienį racioną, nes jie ne tik skanūs, bet ir itin naudingi sveikatai. Moliūgus galima vartoti įvairiausiais būdais:
- Kepti
- Troškinti
- Virti sriubas ar košes
- Gaminti padažus
- Daryti uogienes, džemus, tyrės
- Sultis
Tad nepamirškite dažniau pasilepinti šiais naudingais vaisiais! Jūsų organizmas tikrai bus dėkingas už papildomą vitaminų, mineralų ir antioksidantų dozę.
Moliūgų uogienė
Moliūgų uogienė – tai tradicinis lietuviškas patiekalas, ruošiamas iš moliūgų. Jis tinka kaip užkandis ar desertas. Be to, moliūgų uogienę galima naudoti ir kaip įdarą įvairiems pyragams ar bandelėms.
Moliūgai uogienės gamybai renkami brandūs, saldūs. Jie nulupami, išvalomi nuo sėklų ir supjaustomi gabaliukais. Tada moliūgai apibarstomi cukrumi ir paliekami pastovėti, kol prasiskiria sultys. Po to pridedama prieskonių – cinamono, gvazdikėlių, muskato riešutų ir t.t. Galima įdėti ir citrusinių vaisių, pvz. apelsinų, citrinų. Visa tai užpilama nedideliu kiekiu vandens ir troškinama tol, kol moliūgai sutirštėja. (1)
Pagrindinės moliūgų uogienės sudedamosios dalys:
- Moliūgų minkštimas
- Cukrus
- Vanduo
- Prieskoniai (pasirinktinai)
- Citrusiniai vaisiai (pasirinktinai)
Prieskoniams ir vaisiams galima naudoti:
- Cinamoną
- Gvazdikėlius
- Muskato riešutą
- Apelsinus
- Citrinas
Moliūgų uogienė turi daug naudos sveikatai:
- Moliūguose gausu antioksidantų, kurie stiprina imunitetą
- Jie turi vitaminų A, C, E, reikalingų regėjimui ir odos sveikatai
- Padeda reguliuoti virškinimą
- Turi kalio ir kitų medžiagų, naudingų širdies veiklai
Be to, moliūgų uogienė yra skani ir universaliai pritaikoma. Ja galima pagardinti įvairius patiekalus: pyragus, bandeles, vyniotinius, padažus, sriubas, košes. Taip pat tinka kaip užkandis ar desertas.
Moliūgų ir pomidorų padažas
Moliūgų ir pomidorų padažas – tai gardus derinys, kurį verta paruošti žiemos atsargoms. Jis tinka įvairiems patiekalams pagardinti: mėsai, makaronams, daržovėms. Be to, šis padažas pasižymi ir sveikatai palankiomis savybėmis.
Moliūgų ir pomidorų padažui reikės šių pagrindinių produktų:
- Pomidorų
- Moliūgų
- Svogūnų
- Česnakų
- Aliejaus
- Prieskonių
Padažo gaminimo eiga:
- Pomidorus ir moliūgus supjaustyti.
- Pasūdyti, pagardinti prieskoniais (rozmarinu, baziliku, čiobreliais ir kt.).
- Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustyti ir apkepinti aliejuje.
- Sudėti moliūgus, pomidorus ir troškinti 20-30 minučių.
- Sumalti turimu trintuvu arba blenderiu.
- Užpilti į stiklainius ir sterilizuoti 15 min.
Šio padažo privalumai:
- Turi daug vitaminų (A, C, E) bei antioksidantų
- Padeda stiprinti imunitetą
- Reguliuoja virškinimo sistemą
- Gerina regėjimą ir odos būklę
Taip pat padažas yra universalus ir lengvai pritaikomas įvairiems patiekalams. Tad verta pasigaminti jo atsargų žiemai, kad galėtumėte mėgautis šiuo skanėstu bet kuriuo metų laiku.
Moliūgų ir paprikų padažas žiemai
Šaltuoju metų laiku, kai trūksta šviežių daržovių, puikiai tinka įvairūs konservuoti padažai. Vienas iš jų – moliūgų ir paprikų padažas, kurį verta pasigaminti didesnį kiekį ir laikyti atsargose.
Šiam gardžiam padažui reikės:
- Moliūgų
- Paprikų (saldžiųjų, aštriųjų)
- Pomidorų padažo
- Svogūnų, česnakų
- Aliejaus, druskos, pipirų
- Prieskonių pagal skonį
Padažo gaminimas:
- Svogūnus, česnakus smulkiai supjaustyti ir apkepinti aliejuje.
- Sudėti smulkiai supjaustytus moliūgus ir troškinti 10 min.
- Įdėti smulkintas paprikas, pomidorų padažą. Pakepinti dar 5 min.
- Pagardinti prieskoniais, druska, pipirais.
- Sumalti turimu trintuvu arba blenderiu iki vientisos masės.
- Supilti į stiklainius ir sterilizuoti 15-20 min.
Padažo privalumai:
- Turi daug vitaminų A, C, E.
- Gausu antioksidantų, kurie stiprina imunitetą.
- Padeda gerinti regėjimą, odos būklę.
- Universalus – tinka mėsai, makaronams, daržovėms.
Taigi šis gardus ir naudingas padažas puikiai tiks kaip priedas prie įvairių patiekalų. Jis suteiks šilumos ir skonio žiemos dienomis. Tad verta pasigaminti didesnį jo atsargų kiekį ir mėgautis visus metus.
Nekaitinta moliūgų mišrainė žiemai
Žiemą, kai trūksta šviežių daržovių, puikiai tinka įvairūs konservuoti patiekalai. Vienas iš jų – nekaitinta moliūgų mišrainė, kurią galima paruošti didesnį kiekį ir laikyti atsargose.
Šiai mišrainei reikės:
- Moliūgų
- Morkų
- Salierų
- Svogūnų, česnakų
- Aliejaus, druskos, pipirų
- Citrinų sulčių
Gaminimo eiga:
- Svogūnus, česnakus smulkiai supjaustyti ir apkepinti aliejuje.
- Sudėti smulkintus moliūgus, morkas, salierus. Troškinti 10-15 minučių.
- Pagardinti druska, pipirais, citrinų sultimis.
- Sudėti į stiklainius, užpilti aliejumi ir sandariai uždaryti.
Mišrainės privalumai:
- Turi daug vitaminų (A, B, C, E) ir mineralų.
- Gausu antioksidantų, stiprinančių imunitetą.
- Padeda gerinti regėjimą ir virškinimo sistemą.
Be to, ši universalioji daržovių mišrainė tinka kaip priedas prie įvairių patiekalų:
- Mėsos
- Žuvies
- Makaronų
- Troškinių
Tad verta pasiruošti šios naudingos ir skanios moliūgų mišrainės atsargų žiemai. Tai puikus būdas papildyti organizmą vitaminiais šaltuoju metų laiku.
Aštriai marinuoti moliūgai žiemai
Aštriai marinuoti moliūgai žiemai – tai dar vienas puikus būdas paruošti šių naudingų daržovių atsargų žiemai. Marinuoti moliūgai tinka kaip užkandis ar priedas prie įvairių patiekalų.
Marinavimui reikės:
- Gabaliukais supjaustytų moliūgų
- Acto, aliejaus, druskos
- Česnakų, svogūnų
- Aštriųjų paprikų
- Prieskonių (baziliko, raudonėlio, pipirų)
Gaminimo eiga:
- Moliūgus supjaustyti stambesniais gabalais, pasūdyti.
- Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustyti.
- Į stiklainį sudėti sluoksniais moliūgus, svogūnus, česnakus ir aštriąsias paprikas.
- Užpilti actu, aliejumi, įberti prieskonių.
- Sandariai uždaryti ir palaikyti šaldytuve 3-5 dienas, kad moliūgai žiemai marinuotųsi.
Marinuotų moliūgų privalumai:
- Puikus vitaminų, mineralų šaltinis.
- Dėl aštriųjų paprikų skatina virškinimo sistemos veiklą.
- Universali prieskonių mišrainė, tinkanti įvairiems patiekalams.
Taigi marinuoti moliūgai – tai dar vienas gardus ir naudingas būdas pasiruošti vitaminų atsargų šaltajam sezonui. Jie tikrai pravers kaip užkandis ar priedas prie mėsos, žuvies ar makaronų patiekalų.
Moliūgų ir svarainių padažas
Moliūgų ir svarainių padažas – tai dar vienas skanus ir naudingas derinys, kurį verta paruošti didesnį kiekį žiemos atsargoms. Jis tinka įvairiems patiekalams pagardinti.
Šiam padažui reikės:
- Moliūgų
- Svarainių
- Svogūnų, česnakų
- Aliejaus, druskos, pipirų
- Pomidorų padažo
- Prieskonių pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Svogūnus, česnakus smulkiai supjaustyti ir apkepinti aliejuje.
- Įdėti smulkintus moliūgus ir svarainius, troškinti 10-15 min.
- Sudėti pomidorų padažą, pagardinti prieskoniais.
- Viską sutrinti iki vientisos masės.
- Supilti į stiklainius ir sterilizuoti.
Padažo privalumai:
- Turi daug vitaminų A, C, E ir antioksidantų.
- Padeda stiprinti imunitetą, gerina regėjimą.
- Universalus – tinka mėsai, makaronams, daržovėms.
Taigi šis skanus padažas – puiki priemonė papildyti organizmą naudingomis medžiagomis žiemą. Jis tikrai pravers kaip įvairių patiekalų priedas.
Tad verta pasigaminti didesnį jo kiekį ir mėgautis visus metus!
Moliūgų cukatai
Moliūgų cukatai – tai tradicinis lietuviškas desertas, gaminamas iš moliūgų ir kitų ingredientų. Tai puikus būdas panaudoti derlių, be to, moliūgų cukatai pasižymi ir nauda sveikatai.
Moliūgų cukatams reikės:
- Gabaliukais supjaustytų moliūgų
- Kiaušinių
- Milto
- Cukraus
- Pieno
- Sviesto kepimui
- Vanilės, cinamono
Gaminimo eiga:
- Svieste iškepinti moliūgų gabalėlius.
- Moliūgus sutrinti ar sumalti blenderiu.
- Į moliūgų masę įmaišyti kiaušinius, pieną, cukrų, vanilę ir cinamoną.
- Po truputį beriant miltus išminkyti vientisą tešlą.
- Formuoti apvalius blynus ir iš abiejų pusių iškepinti įkaitintoje keptuvėje.
Moliūgų cukatų privalumai:
- Turi daug vitaminų (A, C, E) ir mineralų.
- Gausu antioksidantų, stiprinančių imunitetą.
- Padeda gerinti regėjimą, virškinimo sistemą.
- Universalūs – gali būti patiekiami su įvairiais padažais, sūriais, uogienėmis.
Tai gardus ir sveikas desertas, kurį verta gaminti rudenį, kol yra šviežių moliūgų. Cukatai puikiai tinka vaišėms su arbata, kava ar padažu. Skanaus!
Moliūgų mišrainė žiemai
Artėjant žiemai, verta pasiruošti įvairių vitaminų atsargų, kad galėtume papildyti organizmą naudingomis medžiagomis šaltuoju metų laiku. Vienas iš būdų tai padaryti – pasigaminti moliūgų mišrainę žiemai.
Šiai universaliai mišrainei reikės:
- Gabaliukais supjaustytų moliūgų
- Morkų, burokėlių, salierų
- Svogūnų, česnakų
- Aliejaus, druskos, pipirų
- Citrinų sulčių
Gaminimo eiga:
- Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustyti, apkepinti aliejuje.
- Į keptuvę sudėti smulkintus moliūgus, morkas, burokėlius, salierus ir troškinti 10-15 min.
- Pagardinti druska, pipirais ir citrinų sultimis.
- Daržoves sudėti į stiklainius, užpilti aliejumi, sandariai uždaryti.
Mišrainės privalumai:
- Puikus vitaminų (A, B, C, E) ir mineralų šaltinis.
- Antioksidantai stiprina imunitetą.
- Padeda gerinti regėjimą, virškinimą.
- Universali – tinka prie įvairių patiekalų.
Taigi ši moliūgų ir daržovių mišrainė – puikus būdas pasiruošti vitaminų atsargų žiemai. Ji suteiks šilumos ir skonio šaltomis dienomis.
Moliūgų ir obuolių tyrė žiemai
Artėjant šaltajam sezonui, verta pagalvoti apie vitaminų atsargas žiemai. Vienas iš būdų tai padaryti – pasigaminti moliūgų ir obuolių tyrę. Šis gardus desertas ne tik skanus, bet ir naudingas sveikatai.
Tyrės gaminimui reikės:
- Gabaliukais supjaustytų moliūgų
- Obuolių
- Citrinų sulčių
- Medaus
- Cinamono
Gaminimo eiga:
- Obuolius ir moliūgus smulkiai sutarkuoti.
- Viską sudėti į puodą, įpilti citrinų sulčių, medaus.
- Įberkti cinamono ir pavirinti 10-15 minučių.
- Karštą tyrę supilti į sterilizuotus stiklainius ir sandariai uždaryti.
Tyrės privalumai:
- Puikus vitaminų (A, C, E), mineralų šaltinis.
- Antioksidantai stiprina imunitetą.
- Padeda gerinti regėjimą ir virškinimą.
Tai ideali vitamininga atsarga žiemai. Ši tyrė tiks kaip gardus desertas prie arbatos ar kaip užtepas duonai. Jos skonis puikiai dera su cinamonu ir medumi.
Moliūgų mišrainė su paprikomis žiemai
Besibaigiant rudeniui, verta pasirūpinti vitaminų atsargomis žiemai. Vienas iš būdų tai padaryti – pasigaminti moliūgų mišrainę su paprikomis. Ši daržovių derinys ne tik skanus, bet ir naudingas sveikatai.
Mišrainei reikės:
- Gabaliukais supjaustytų moliūgų
- Paprikų (saldžiųjų, aštriųjų)
- Svogūnų, česnakų
- Aliejaus, druskos, pipirų
- Citrinų sulčių
Gaminimo eiga:
- Svogūnus ir česnakus smulkiai supjaustyti, apkepinti aliejuje.
- Į keptuvę sudėti smulkintus moliūgus ir paprikas, troškinti 10-15 min.
- Pagardinti druska, pipirais ir citrinų sultimis.
- Daržoves sudėti į stiklainius, užpilti aliejumi, sandariai uždaryti.
Mišrainės privalumai:
- Puikus vitaminų (A, C, E) ir antioksidantų šaltinis.
- Stiprina imunitetą, gerina regėjimą.
- Universalūs – tinka mėsai, žuviai, makaronams.
Taigi ši moliūgų ir paprikų mišrainė – tai dar vienas gardus ir sveikas būdas pasiruošti maistinių medžiagų atsargų žiemai. Ji suteiks šilumos ir naudos organizmui šaltomis dienomis.
Moliūgų sultys
Moliūgų sultys – tai skanus ir sveikas gėrimas, kurį verta pasigaminti didesnį kiekį žiemos atsargoms. Šaltuoju metų laiku, kai trūksta vitaminų, moliūgų sultys padės papildyti organizmą naudingomis medžiagomis.
Moliūgų sulčių gaminimui reikės:
- Moliūgų
- Obuolių ar apelsinų (pasirinktinai)
- Medaus (pagal skonį)
- Cinamono
- Tarkuotų imbiero (pasirinktinai)
Gaminimo eiga:
- Moliūgus ir vaisius susmulkinti turimu sulčiaspaude arba blenderiu.
- Į gautą masę įmaišyti medaus, cinamono, imbiero.
- Gerai išmaišius, supilti sultis į stiklainius.
- Laikyti šaldytuve iki vartojimo.
Moliūgų sulčių privalumai:
- Puikus vitaminų (A, C, E) ir mineralų šaltinis.
- Antioksidantai stiprina imunitetą.
- Padeda gerinti regėjimą ir virškinimą.
Tai ne tik gardus, bet ir sveikas gėrimas. Moliūgų sultys puikiai tiks kaip vitaminingas užkandis ar gėrimas pusryčiams. Jos suteiks organizmui energijos net šaltomis žiemos dienomis!
Moliūgų džemas
Moliūgų džemas – tai dar vienas gardus būdas panaudoti derlių ir pasiruošti vitaminų atsargų žiemai. Nors moliūgai dažniausiai naudojami šiltiems patiekalams gaminti, iš jų galima pagaminti ir puikų džemą.
Moliūgų džemui reikės:
- Gabaliukais supjaustytų moliūgų
- Cukraus
- Citrinų sulčių
- Cinamono
- Imbiero (pagal skonį)
Gaminimo eiga:
- Susmulkinti moliūgus, sudėti į puodą.
- Berti cukrų, įpilti citrinų sulčių.
- Įdėti cinamono, imbiero ir virinti 20-30 min, kol moliūgai suminkštės.
- Nukošti putas, karštą džemą supilti į stiklainius, sandariai uždaryti.
Moliūgų džemo privalumai:
- Puikus vitaminų (A, C, E), mineralų šaltinis.
- Antioksidantai stiprina imunitetą.
- Padeda gerinti regėjimą, virškinimą.
- Gardus ir universalus.
Šis džemas tiks kaip užtepas duonai, pyragams, bandelėms. Jį galima įdaryti į vyniotinius ar naudoti desertams. Puikiai derės prie arbatos ar varškės sūrių.
Tad verta pasigaminti vitaminingo moliūgų džemo atsargų žiemai. Jis ne tik skanus, bet ir naudingas! Skanaus!