Bruknės – Uogos, Turinčios Daug Vertingų Medžiagų
Bruknės yra mažos, raudonos uogos. Tai labai naudingos ir skanios uogos, turinčios daug antioksidantų bei kitų vertingų medžiagų.
Bruknės:
- Auga mažais krūmais
- Turi raudoną arba tamsiai raudoną spalvą
- Skonis rūgštokas
- Dydis mažas – 5-15 mm
- Forma apvali
Bruknės plačiai naudojamos maisto pramonėje dėl savo naudingų savybių ir skonio. Jos naudojamos sultims, uogienėms, pyragams kepti bei kitiems patiekalams. Taip pat bruknės turi įvairių gydomųjų savybių, padedančių stiprinti imunitetą bei gerinti regėjimą.
Bruknių veislės
Bruknės gali būti skirstomos į kelias pagrindines veisles:
Laukinės bruknės
- Auga natūraliai miškuose ir pelkėse
- Mažesnės uogos, rūgštesnio skonio
- Derlius mažesnis
- Reikalauja mažiau priežiūros
Kultūrinės veislės
- Veisiamos specialiai auginimui
- Didesnės ir saldesnės uogos
- Didesnis ir stabilus derlius
- Reikalauja daugiau priežiūros
Štai kelios populiariausios kultūrinės bruknių veislės, puikiai tinkančios auginti Lietuvos sąlygomis:
- ‘Koralle’ – vidutinio ankstyvumo, labai derlinga veislė su ryškiai raudonomis, saldžiarūgštėmis vidutinio dydžio uogomis. Dera du kartus per sezoną.
- ‘Red Pearl’ – vėlyva olandų veislė su stambiais lapais ir tamsiai raudonomis, beveik apvaliomis, vidutiniškai rūgščiomis uogomis. Taip pat dera du kartus per sezoną.
- ‘Regal’ – vidutinio aukščio krūmokšniai su raudonomis, 8-9 mm skersmens uogomis. Kilusi iš JAV, dera du kartus per sezoną.
- ‘Erntedank’ – vokiška veislė, pasižyminti ypač stambiais, saldžiais, kiek pailgos formos vaisiais. Subręsta rugpjūčio viduryje.
- ‘Splendor’ – dar viena amerikietiška veislė su stambiomis, ryškiai raudonomis uogomis. Krūmokšniai žemi, lėtai plintantys.
Bruknių veislių pasirinkimas priklauso nuo:
- Klimato sąlygų
- Dirvožemio
- Auginimo tikslo (savo reikmėms ar pardavimui)
- Planuojamo derliaus dydžio
- Bruknių skonio ir dydžio pageidavimų
Tinkamai parinkus veislę galima pasiekti didesnį ir kokybiškesnį bruknių derlių.
Bruknių auginimas ir sodinimas
Bruknių auginimas nėra itin sudėtingas, tačiau reikalauja kruopštumo ir kantrybės.
Vieta bruknėms auginti
Tinkamiausia vieta bruknėms auginti yra:
- Atvira, saulėta vieta be didelių medžių šešėlių
- Rūgštus dirvožemis (pH 4-5) su durpėmis arba smėliu
- Drėgna žemė, bet nepatvindoma
Bruknėms reikia daug saulės šviesos, todėl svarbu pasirinkti pakankamai atvirą vietą. Taip pat labai svarbus tinkamas dirvožemis – per daug šarminė žemė sukels bruknių ligas.
Ideali vieta bruknėms – nedidelis pakilimas su geru vandens nutekėjimu, apsaugotas nuo vėjų.
Bruknių sodinimas
Tinkamiausias laikas sodinti bruknes – anksti pavasarį arba vėlą rudenį, kai augalai ilsisi.
Rekomenduojama laikytis tokių sodinimo gairių:
- Atstumas tarp krūmų – 60-100 cm
- Atstumas tarp eilių – 120-150 cm
- Sodinimo gylis – seklesnis nei buvo medelyne, bet uždengiant šaknų kaklelį
- Dirvožemį būtina patręšti durpėmis, kompostu, smėliu
- Šaknų kerpštė neturi būti per daug suspausta
Prieš sodinant reikia gerai paruošti dirvą:
- Išpurenti, pašalinti piktžoles
- Įterpti durpes, kompostą, smėlį
- Atskirai paruošti bruknių guolį
Svarbu nepažeisti bruknių šaknų sistemos sodinimo metu.
Bruknių guolio paruošimas
Bruknėms reikalingas specialus pakeltas guolis, kuris užtikrina reikiamą drėgmę ir oro cirkuliaciją.
Guolio pagrindą galima padaryti iš:
- Smėlio
- Žvyro
- Medinių lentų
Ant pagrindo dedama vandeniui pralaidi plėvelė.
Tada reikia užpildyti maždaug 20-30 cm storymės augalų auginimo terpe, kuri gali būti:
- Durpės
- Durpės + smėlis
- Medžio žievė
- Speciali bruknių auginimo terpė
Paruoštas guolis turi būti šiek tiek aukštesnis nei dirvos lygis, kad bruknių šaknys gautų pakankamai deguonies.
Bruknių priežiūra
Tinkama bruknių priežiūra yra labai svarbi norint užtikrinti gerą augalų būklę, gausų derlių bei apsaugoti juos nuo ligų ir kenkėjų. Pagrindiniai bruknių priežiūros darbai:
Laistymas
Laistymas itin svarbus bruknėms, nes jų šaknys yra paviršutiniškos ir jautriai reaguoja į dirvos drėgmės trūkumą.
- Bruknes reikia laistyti reguliariai, ypač sausros periodu – bent kartą per savaitę
- Geriausia laistyti vandeniu iš tvenkinio, upės ar šulinio – jis neturėtų būti per šaltas
- Lietaus vanduo taip pat tinka laistymui
- Laistoma po augalų vainikais, vengiant lapų šlapių dėmių
- Per gausus laistymas taip pat žalingas – dirva neturi būti per daug drėgna
Esant sausrai, bruknės turi gauti apie 2-2,5 litrus vandens kvadratiniam metrui per savaitę.
Tręšimas
Tręšimas atliekamas 2-3 kartus per sezoną:
- Ankstyvą pavasarį – skatina augimą po žiemos
- Žydėjimo metu – formuojasi uogos
- Vasaros pabaigoje – sustiprina augalus žiemai
Tinka organiniai bei mineraliniai specialūs bruknių trąšai. Jie turi užtikrinti reikiamas azoto, fosforo, kalio proporcijas.
Genėjimas
- Bruknės genimos 2-4 metais po sodinimo
- Pašalinami seni, nudžiūvę, pažeisti šakeliai
- Paliekami 8-10 stipriausių jaunų ūglių
- Stimuliuojamas naujų ūglių augimas, didesnis derlius
- Genėjama ankstyvą pavasarį prieš pumpurų brinkimą
Piktžolių kontrolė
Svarbu reguliariai ravėti piktžoles tarp bruknių krūmų, nes jos:
- Konkuruoja dėl maisto medžiagų ir drėgmės
- Trukdo oro cirkuliacijai
- Sudaro palankias sąlygas ligų plitimui
- Apriboja prieigą prie augalų
Galima naudoti mulčiavimą, mechaninį ar cheminį piktžolių naikinimą.
Bruknių dauginimas
Bruknes galima sėkmingai dauginti keturiais pagrindiniais būdais:
Sėklų dauginimas
- Paprasčiausias būdas, tačiau ilgas ir sudėtingas procesas
- Renkamos subrendusios sėklos vasaros pabaigoje
- Sėjamos žiemą arba ankstyvą pavasarį į daigyną
- Daiginama 18-24 mėnesius kontroliuojamomis sąlygomis
- Jauni daigai sodinami į nuolatinę vietą
Privalumai: galimybė atrinkti stipriausius daigus, didesnė įvairovė.
Trūkumai: ilgas procesas, mažas išgyvenamumas.
Auginimas iš ūglių
- Nupjaunami ir įsodinami bruknių ūgliai
- Ūgliai turi turėti šaknų formavimosi pradžią
- Geriausia ūglius sodinti ankstyvą pavasarį
- Būtina užtikrinti tinkamas sąlygas šaknims susiformuoti
Privalumai: greitas ir paprastas būdas.
Trūkumai: didesnė rizika, kad neprigis.
Sodinimas iš šaknų
- Iškasamos ir padalijamos motininio krūmo šaknys
- Sodinamos atskirai, iš jų išauga nauji krūmai
- Galima dalyti rudenį, žiemą ar pavasarį
Privalumai: efektyvus dauginimas nepažeidžiant motininių augalų.
Trūkumai: sudėtingesnis procesas, reikia kruopštumo.
Išvada: geriausia rinktis sudėtinį kelių būdų derinį, pvz. sėklų ir ūglių dauginimą. Tai užtikrina didesnį išgyvenamumą.
Bruknių derlius ir jo nuėmimas
Bruknių derliaus dydis ir kokybė priklauso nuo daugelio veiksnių. Svarbu žinoti:
- Bruknės subręsta rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais
- Derlių galima palikti ant krūmų 2-3 savaites po subrendimo
- Taip uogos tampa saldesnės, suminkštėja, padidėja antioksidantų kiekis
- Tačiau ilgai paliekant ant krūmų didėja pūdymo rizika
Derliaus dydis
- Pilnas derlius gaunamas 3-4 metais po sodinimo
- Vidutiniškai vienas bruknių krūmas duoda 0,5-2 kg uogų
- Gerai prižiūrint derlius gali siekti iki 5 kg nuo krūmo
Derliaus nuėmimas ir apdorojimas
- Geriausia nuimti sausą derlių, kad uogos nesušlaptų
- Nuimamos specialiu derliaus nuėmimo rečiu
- Galima naudoti ir rankinį būdą – atsargiai nubraukant uogas nuo šakelių
- Svarbu nepažeisti pumpurų ateinančiam derliui
Surinktos uogos turi būti kruopščiai apžiūrėtos ir atrinktos:
- Pašalinti sugedusias, suminkštėjusias uogas
- Atskirti lapelius, šakeles ir kitas primelas
- Atsargiai supakuoti į dėžes tolesniam panaudojimui ar pardavimui
Tinkamai apdorotas bruknių derlius puikiai tinka ilgalaikiam sandėliavimui bei perdirbimui.
Dažniausios bruknių ligos
Bruknės, kaip ir kiti augalai, gali būti pažeidžiamos įvairių ligų bei kenkėjų. Todėl svarbu žinoti dažniausiai pasitaikančias problemas ir kaip su jomis kovoti.
Pilkoji puvinio grybelinė liga
- Sukelia pilkų dėmių atsiradimą ant lapų ir vaisių
- Vėliau audiniai pūva
- Plinta drėgno ir šilto oro sąlygomis
- Reikia purkšti fungicidais, gerinti vėdinimą
Bruknių vėžys
- Ant šakų atsiranda įdubusių žaizdų, vėliau nužudančių ūglius
- Reikia pašalinti pažeistus ūglius, purkšti fungicidais
- Svarbu pasirinkti atsparesnes veisles
Šaknų puviniai
- Atsiranda puvinių ant šaknų, augalai nyksta
- Būtina gerinti drenažą, vėdinimą, tręšti
Pagrindiniai bruknių kenkėjai
Amarai
- Siurbia sultis iš pumpurų ir lapų, iškreipia augalų augimą
- Purkšti specialiais insekticidais
Stiebiniai pjūkleliai
- Aptošia jaunus ūglius
- Būtina surinkti ir sunaikinti pažeistus ūglius
Paukščiai
- Nulesa uogas
- Gali padėti atbaidymo priemonės
Apsaugai nuo ligų ir kenkėjų taip pat padeda profilaktinės priemonės – tinkamas guolis, vėdinimas, tręšimas ir genėjimas.
Bruknių nauda ir vaistinės savybės
Bruknės pasižymi įvairiomis naudingomis savybėmis, padedančiomis stiprinti sveikatą:
Antioksidacinės savybės
Bruknėse gausu antioksidantų:
- Antocianinų
- Proantocianidinų
- Vitamino C
Jie neutralizuoja žalingus laisvuosius radikalus, kurie skatina ląstelių senėjimą.
Taigi antioksidantai padeda apsaugoti nuo vėžio, širdies ligų, demencijos.
Teigiamas poveikis regėjimui
Bruknės padeda gerinti regėjimą tamsiuoju paros metu, nes:
- Gerina kraujotaką tinklainėje
- Mažina akių nuovargį
- Apsaugo nuo kataraktos vystymosi
Ypač naudingos vyresnio amžiaus žmonėms.
Smegenų veiklos gerinimas
Gerina atmintį, sutelktumą, mąstymą dėl antioksidantų ir kitų augalinės kilmės junginių teigiamo poveikio.
Padeda išvengti neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio ar Parkinsono.
Šlapimo takų sveikata
Dėl antibakterinių savybių bruknės padeda apsisaugoti nuo šlapimo takų infekcijų.
Taip pat mažina pūslės uždegimo riziką po tam tikrų medicininių procedūrų.
Virškinimo sistemos gerinimas
Mažina uždegimus, skrandžio gleivinės pažeidimus dėl antioksidantų ir kitų augalinių medžiagų poveikio.
Padeda gydyti opinį kolitą, gerinti virškinimo trakto mikrofloros pusiausvyrą.
Todėl bruknės itin naudingos sergantiems skrandžio ligomis.
Bruknių panaudojimas maisto gamyboje
Bruknės dėl savo skonio, naudingų savybių bei spalvos plačiai naudojamos įvairiuose patiekaluose. Populiariausi būdai naudoti bruknes maistui:
- Šviežios (desertams, salotoms)
- Šaldytos (pyragams, deserams)
- Džiovintos (dribsniams, mišiniams)
- Sultys (gėrimams, padažams)
- Džemai ir uogienės (desertams, padažams)
- Miltų pavidalo (kepiniams, produktams)
Taip pat naudojamos arbatoms, alui, vynui, actui gaminti.
Panaudojimas salotoms
- Šviežios ar šaldytos bruknės puikiai tinka įvairioms salotoms
- Derinamos su lapiniais kopūstais, salierais, graikiškais riešutais ir t.t.
- Padažui tinka spirgučiai, alyvuogių aliejus, citrina
Salotų su bruknėmis privalumai: graži, patraukli išvaizda, gaivus, rūgštokas skonis, ndaug naudingų medžiagų.
Panaudojimas desertams
Bruknės tinka įvairiems desertams:
- Pyragai su bruknėmis
- Bruknių kisielius
- Bruknių ledai
- Bruknių tyrė
- Bruknių medus
Desertuose bruknės suteikia malonų rūgštoką skonį, gražią spalvą.
Kiti būdai panaudoti bruknes:
Sultys
- Spaudžiamos iš šviežių arba šaldytų bruknių
- Galima gaminti skaidrias arba drumstas sultis
- Išgaunama apie 65-85% sulčių nuo uogų masės
- Sultys pasterizuojamos arba konservuojamos chemiškai
Džemas
- Virimas su cukrumi iki tirštos konsistencijos
- Pridėti citrinos rūgšties ir pektino
- Karštas supilamas į sterilias stiklainius
- Tinka ilgam sandėliavimui
Bruknių uogienė
- Uogos sutarkuojamos su cukrumi
- Paliekama pastovėti, kol išsiskiria sultys
- Užvirinama 5-10 minučių
- Pilstoma į stiklainius, vėsinama
Džiovintos bruknės
- Plaunamos, nusausinamos uogos
- Džiovinamos specialiose 60-70°C temperatūros džiovyklose
- Saugomos sandariai uždarytose talpose
Bruknių vynas
- Uogos sutraiškomos, pridedama cukraus sirupo
- Paliekama rūgti 1-2 savaites
- Perpilama, pridedama mielių
- Brandinama buteliuose apie metus
Bruknių derliaus sandėliavimas
Tinkamai perdirbtos ir supakuotos bruknės gali būti sandėliuojamos:
- Šaldytuvuose – iki 12 mėnesių
- Šaldikliuose – iki 24 mėnesių
- Konservuotos – iki 18 mėnesių
- Džiovintos – iki 6-8 mėnesių
Bruknės – Išvados
Trumpai apibendrinant, bruknės yra labai naudingos ir vertingos uogos, turinčios daug antioksidantų, vitaminų bei kitų sveikatai palankių medžiagų. Jos turi teigiamą poveikį regėjimui, smegenų veiklai, virškinimui. Be to, bruknės pasižymi maloniu rūgštoku skoniu ir yra plačiai naudojamos maisto pramonėje gaminti sultims, uogienėms, vynui, pyragams ir kitiems patiekalams.
Norint pasiekti gerą bruknių derlių, reikalinga tinkamai pasirinkti vietą, veislę, atlikti kokybišką sodinimą ir priežiūrą. Būtina laiku pastebėti ligų ir kenkėjų požymius.