fbpx

Bruknės

Bruknės – Uogos, Turinčios Daug Vertingų Medžiagų

Bruknės yra mažos, raudonos uogos. Tai labai naudingos ir skanios uogos, turinčios daug antioksidantų bei kitų vertingų medžiagų.

Bruknės

Bruknės:

  • Auga mažais krūmais
  • Turi raudoną arba tamsiai raudoną spalvą
  • Skonis rūgštokas
  • Dydis mažas – 5-15 mm
  • Forma apvali

Bruknės plačiai naudojamos maisto pramonėje dėl savo naudingų savybių ir skonio. Jos naudojamos sultims, uogienėms, pyragams kepti bei kitiems patiekalams. Taip pat bruknės turi įvairių gydomųjų savybių, padedančių stiprinti imunitetą bei gerinti regėjimą.

Bruknių veislės

Bruknės gali būti skirstomos į kelias pagrindines veisles:

Laukinės bruknės

  • Auga natūraliai miškuose ir pelkėse
  • Mažesnės uogos, rūgštesnio skonio
  • Derlius mažesnis
  • Reikalauja mažiau priežiūros

Kultūrinės veislės

  • Veisiamos specialiai auginimui
  • Didesnės ir saldesnės uogos
  • Didesnis ir stabilus derlius
  • Reikalauja daugiau priežiūros

Štai kelios populiariausios kultūrinės bruknių veislės, puikiai tinkančios auginti Lietuvos sąlygomis:

  • ‘Koralle’ – vidutinio ankstyvumo, labai derlinga veislė su ryškiai raudonomis, saldžiarūgštėmis vidutinio dydžio uogomis. Dera du kartus per sezoną.
  • ‘Red Pearl’ – vėlyva olandų veislė su stambiais lapais ir tamsiai raudonomis, beveik apvaliomis, vidutiniškai rūgščiomis uogomis. Taip pat dera du kartus per sezoną.
  • ‘Regal’ – vidutinio aukščio krūmokšniai su raudonomis, 8-9 mm skersmens uogomis. Kilusi iš JAV, dera du kartus per sezoną.
  • ‘Erntedank’ – vokiška veislė, pasižyminti ypač stambiais, saldžiais, kiek pailgos formos vaisiais. Subręsta rugpjūčio viduryje.
  • ‘Splendor’ – dar viena amerikietiška veislė su stambiomis, ryškiai raudonomis uogomis. Krūmokšniai žemi, lėtai plintantys.

Bruknių veislių pasirinkimas priklauso nuo:

  • Klimato sąlygų
  • Dirvožemio
  • Auginimo tikslo (savo reikmėms ar pardavimui)
  • Planuojamo derliaus dydžio
  • Bruknių skonio ir dydžio pageidavimų

Tinkamai parinkus veislę galima pasiekti didesnį ir kokybiškesnį bruknių derlių.

Bruknes

Bruknių auginimas ir sodinimas

Bruknių auginimas nėra itin sudėtingas, tačiau reikalauja kruopštumo ir kantrybės.

Vieta bruknėms auginti

Tinkamiausia vieta bruknėms auginti yra:

  • Atvira, saulėta vieta be didelių medžių šešėlių
  • Rūgštus dirvožemis (pH 4-5) su durpėmis arba smėliu
  • Drėgna žemė, bet nepatvindoma

Bruknėms reikia daug saulės šviesos, todėl svarbu pasirinkti pakankamai atvirą vietą. Taip pat labai svarbus tinkamas dirvožemis – per daug šarminė žemė sukels bruknių ligas.

Ideali vieta bruknėms – nedidelis pakilimas su geru vandens nutekėjimu, apsaugotas nuo vėjų.

Bruknių sodinimas

Tinkamiausias laikas sodinti bruknes – anksti pavasarį arba vėlą rudenį, kai augalai ilsisi.

Rekomenduojama laikytis tokių sodinimo gairių:

  • Atstumas tarp krūmų – 60-100 cm
  • Atstumas tarp eilių – 120-150 cm
  • Sodinimo gylis – seklesnis nei buvo medelyne, bet uždengiant šaknų kaklelį
  • Dirvožemį būtina patręšti durpėmis, kompostu, smėliu
  • Šaknų kerpštė neturi būti per daug suspausta

Prieš sodinant reikia gerai paruošti dirvą:

  • Išpurenti, pašalinti piktžoles
  • Įterpti durpes, kompostą, smėlį
  • Atskirai paruošti bruknių guolį

Svarbu nepažeisti bruknių šaknų sistemos sodinimo metu.

Bruknių guolio paruošimas

Bruknėms reikalingas specialus pakeltas guolis, kuris užtikrina reikiamą drėgmę ir oro cirkuliaciją.

Guolio pagrindą galima padaryti iš:

  • Smėlio
  • Žvyro
  • Medinių lentų

Ant pagrindo dedama vandeniui pralaidi plėvelė.

Tada reikia užpildyti maždaug 20-30 cm storymės augalų auginimo terpe, kuri gali būti:

  • Durpės
  • Durpės + smėlis
  • Medžio žievė
  • Speciali bruknių auginimo terpė

Paruoštas guolis turi būti šiek tiek aukštesnis nei dirvos lygis, kad bruknių šaknys gautų pakankamai deguonies.

bruknė

Bruknių priežiūra

Tinkama bruknių priežiūra yra labai svarbi norint užtikrinti gerą augalų būklę, gausų derlių bei apsaugoti juos nuo ligų ir kenkėjų. Pagrindiniai bruknių priežiūros darbai:

Laistymas

Laistymas itin svarbus bruknėms, nes jų šaknys yra paviršutiniškos ir jautriai reaguoja į dirvos drėgmės trūkumą.

  • Bruknes reikia laistyti reguliariai, ypač sausros periodu – bent kartą per savaitę
  • Geriausia laistyti vandeniu iš tvenkinio, upės ar šulinio – jis neturėtų būti per šaltas
  • Lietaus vanduo taip pat tinka laistymui
  • Laistoma po augalų vainikais, vengiant lapų šlapių dėmių
  • Per gausus laistymas taip pat žalingas – dirva neturi būti per daug drėgna

Esant sausrai, bruknės turi gauti apie 2-2,5 litrus vandens kvadratiniam metrui per savaitę.

Tręšimas

Tręšimas atliekamas 2-3 kartus per sezoną:

  • Ankstyvą pavasarį – skatina augimą po žiemos
  • Žydėjimo metu – formuojasi uogos
  • Vasaros pabaigoje – sustiprina augalus žiemai

Tinka organiniai bei mineraliniai specialūs bruknių trąšai. Jie turi užtikrinti reikiamas azoto, fosforo, kalio proporcijas.

Genėjimas

  • Bruknės genimos 2-4 metais po sodinimo
  • Pašalinami seni, nudžiūvę, pažeisti šakeliai
  • Paliekami 8-10 stipriausių jaunų ūglių
  • Stimuliuojamas naujų ūglių augimas, didesnis derlius
  • Genėjama ankstyvą pavasarį prieš pumpurų brinkimą

Piktžolių kontrolė

Svarbu reguliariai ravėti piktžoles tarp bruknių krūmų, nes jos:

  • Konkuruoja dėl maisto medžiagų ir drėgmės
  • Trukdo oro cirkuliacijai
  • Sudaro palankias sąlygas ligų plitimui
  • Apriboja prieigą prie augalų

Galima naudoti mulčiavimą, mechaninį ar cheminį piktžolių naikinimą.

Bruknių dauginimas

Bruknes galima sėkmingai dauginti keturiais pagrindiniais būdais:

Sėklų dauginimas

  • Paprasčiausias būdas, tačiau ilgas ir sudėtingas procesas
  • Renkamos subrendusios sėklos vasaros pabaigoje
  • Sėjamos žiemą arba ankstyvą pavasarį į daigyną
  • Daiginama 18-24 mėnesius kontroliuojamomis sąlygomis
  • Jauni daigai sodinami į nuolatinę vietą

Privalumai: galimybė atrinkti stipriausius daigus, didesnė įvairovė.

Trūkumai: ilgas procesas, mažas išgyvenamumas.

Auginimas iš ūglių

  • Nupjaunami ir įsodinami bruknių ūgliai
  • Ūgliai turi turėti šaknų formavimosi pradžią
  • Geriausia ūglius sodinti ankstyvą pavasarį
  • Būtina užtikrinti tinkamas sąlygas šaknims susiformuoti

Privalumai: greitas ir paprastas būdas.

Trūkumai: didesnė rizika, kad neprigis.

Sodinimas iš šaknų

  • Iškasamos ir padalijamos motininio krūmo šaknys
  • Sodinamos atskirai, iš jų išauga nauji krūmai
  • Galima dalyti rudenį, žiemą ar pavasarį

Privalumai: efektyvus dauginimas nepažeidžiant motininių augalų.

Trūkumai: sudėtingesnis procesas, reikia kruopštumo.

Išvada: geriausia rinktis sudėtinį kelių būdų derinį, pvz. sėklų ir ūglių dauginimą. Tai užtikrina didesnį išgyvenamumą.

bruknes nauda

Bruknių derlius ir jo nuėmimas

Bruknių derliaus dydis ir kokybė priklauso nuo daugelio veiksnių.  Svarbu žinoti:

  • Bruknės subręsta rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais
  • Derlių galima palikti ant krūmų 2-3 savaites po subrendimo
  • Taip uogos tampa saldesnės, suminkštėja, padidėja antioksidantų kiekis
  • Tačiau ilgai paliekant ant krūmų didėja pūdymo rizika

Derliaus dydis

  • Pilnas derlius gaunamas 3-4 metais po sodinimo
  • Vidutiniškai vienas bruknių krūmas duoda 0,5-2 kg uogų
  • Gerai prižiūrint derlius gali siekti iki 5 kg nuo krūmo

Derliaus nuėmimas ir apdorojimas

  • Geriausia nuimti sausą derlių, kad uogos nesušlaptų
  • Nuimamos specialiu derliaus nuėmimo rečiu
  • Galima naudoti ir rankinį būdą – atsargiai nubraukant uogas nuo šakelių
  • Svarbu nepažeisti pumpurų ateinančiam derliui

Surinktos uogos turi būti kruopščiai apžiūrėtos ir atrinktos:

  • Pašalinti sugedusias, suminkštėjusias uogas
  • Atskirti lapelius, šakeles ir kitas primelas
  • Atsargiai supakuoti į dėžes tolesniam panaudojimui ar pardavimui

Tinkamai apdorotas bruknių derlius puikiai tinka ilgalaikiam sandėliavimui bei perdirbimui.

Dažniausios bruknių ligos

Bruknės, kaip ir kiti augalai, gali būti pažeidžiamos įvairių ligų bei kenkėjų. Todėl svarbu žinoti dažniausiai pasitaikančias problemas ir kaip su jomis kovoti.

Pilkoji puvinio grybelinė liga

  • Sukelia pilkų dėmių atsiradimą ant lapų ir vaisių
  • Vėliau audiniai pūva
  • Plinta drėgno ir šilto oro sąlygomis
  • Reikia purkšti fungicidais, gerinti vėdinimą

Bruknių vėžys

  • Ant šakų atsiranda įdubusių žaizdų, vėliau nužudančių ūglius
  • Reikia pašalinti pažeistus ūglius, purkšti fungicidais
  • Svarbu pasirinkti atsparesnes veisles

Šaknų puviniai

  • Atsiranda puvinių ant šaknų, augalai nyksta
  • Būtina gerinti drenažą, vėdinimą, tręšti

Pagrindiniai bruknių kenkėjai

Amarai

  • Siurbia sultis iš pumpurų ir lapų, iškreipia augalų augimą
  • Purkšti specialiais insekticidais

Stiebiniai pjūkleliai

  • Aptošia jaunus ūglius
  • Būtina surinkti ir sunaikinti pažeistus ūglius

Paukščiai

  • Nulesa uogas
  • Gali padėti atbaidymo priemonės

Apsaugai nuo ligų ir kenkėjų taip pat padeda profilaktinės priemonės – tinkamas guolis, vėdinimas, tręšimas ir genėjimas.

Bruknių nauda ir vaistinės savybės

Bruknės pasižymi įvairiomis naudingomis savybėmis, padedančiomis stiprinti sveikatą:

Antioksidacinės savybės

Bruknėse gausu antioksidantų:

  • Antocianinų
  • Proantocianidinų
  • Vitamino C

Jie neutralizuoja žalingus laisvuosius radikalus, kurie skatina ląstelių senėjimą.

Taigi antioksidantai padeda apsaugoti nuo vėžio, širdies ligų, demencijos.

Teigiamas poveikis regėjimui

Bruknės padeda gerinti regėjimą tamsiuoju paros metu, nes:

  • Gerina kraujotaką tinklainėje
  • Mažina akių nuovargį
  • Apsaugo nuo kataraktos vystymosi

Ypač naudingos vyresnio amžiaus žmonėms.

Smegenų veiklos gerinimas

Gerina atmintį, sutelktumą, mąstymą dėl antioksidantų ir kitų augalinės kilmės junginių teigiamo poveikio.

Padeda išvengti neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Alzheimerio ar Parkinsono.

Šlapimo takų sveikata

Dėl antibakterinių savybių bruknės padeda apsisaugoti nuo šlapimo takų infekcijų.

Taip pat mažina pūslės uždegimo riziką po tam tikrų medicininių procedūrų.

Virškinimo sistemos gerinimas

Mažina uždegimus, skrandžio gleivinės pažeidimus dėl antioksidantų ir kitų augalinių medžiagų poveikio.

Padeda gydyti opinį kolitą, gerinti virškinimo trakto mikrofloros pusiausvyrą.

Todėl bruknės itin naudingos sergantiems skrandžio ligomis.

Bruknių panaudojimas maisto gamyboje

Bruknės dėl savo skonio, naudingų savybių bei spalvos plačiai naudojamos įvairiuose patiekaluose. Populiariausi būdai naudoti bruknes maistui:

  • Šviežios (desertams, salotoms)
  • Šaldytos (pyragams, deserams)
  • Džiovintos (dribsniams, mišiniams)
  • Sultys (gėrimams, padažams)
  • Džemai ir uogienės (desertams, padažams)
  • Miltų pavidalo (kepiniams, produktams)

Taip pat naudojamos arbatoms, alui, vynui, actui gaminti.

Panaudojimas salotoms

  • Šviežios ar šaldytos bruknės puikiai tinka įvairioms salotoms
  • Derinamos su lapiniais kopūstais, salierais, graikiškais riešutais ir t.t.
  • Padažui tinka spirgučiai, alyvuogių aliejus, citrina

Salotų su bruknėmis privalumai: graži, patraukli išvaizda, gaivus, rūgštokas skonis, ndaug naudingų medžiagų.

Panaudojimas desertams

Bruknės tinka įvairiems desertams:

  • Pyragai su bruknėmis
  • Bruknių kisielius
  • Bruknių ledai
  • Bruknių tyrė
  • Bruknių medus

Desertuose bruknės suteikia malonų rūgštoką skonį, gražią spalvą.

Kiti būdai panaudoti bruknes:

Sultys

  • Spaudžiamos iš šviežių arba šaldytų bruknių
  • Galima gaminti skaidrias arba drumstas sultis
  • Išgaunama apie 65-85% sulčių nuo uogų masės
  • Sultys pasterizuojamos arba konservuojamos chemiškai

Džemas

  • Virimas su cukrumi iki tirštos konsistencijos
  • Pridėti citrinos rūgšties ir pektino
  • Karštas supilamas į sterilias stiklainius
  • Tinka ilgam sandėliavimui

Bruknių uogienė

  • Uogos sutarkuojamos su cukrumi
  • Paliekama pastovėti, kol išsiskiria sultys
  • Užvirinama 5-10 minučių
  • Pilstoma į stiklainius, vėsinama

Džiovintos bruknės

  • Plaunamos, nusausinamos uogos
  • Džiovinamos specialiose 60-70°C temperatūros džiovyklose
  • Saugomos sandariai uždarytose talpose

Bruknių vynas

  • Uogos sutraiškomos, pridedama cukraus sirupo
  • Paliekama rūgti 1-2 savaites
  • Perpilama, pridedama mielių
  • Brandinama buteliuose apie metus

bruknes ziemai

Bruknių derliaus sandėliavimas

Tinkamai perdirbtos ir supakuotos bruknės gali būti sandėliuojamos:

  • Šaldytuvuose – iki 12 mėnesių
  • Šaldikliuose – iki 24 mėnesių
  • Konservuotos – iki 18 mėnesių
  • Džiovintos – iki 6-8 mėnesių

Bruknės – Išvados

Trumpai apibendrinant, bruknės yra labai naudingos ir vertingos uogos, turinčios daug antioksidantų, vitaminų bei kitų sveikatai palankių medžiagų. Jos turi teigiamą poveikį regėjimui, smegenų veiklai, virškinimui. Be to, bruknės pasižymi maloniu rūgštoku skoniu ir yra plačiai naudojamos maisto pramonėje gaminti sultims, uogienėms, vynui, pyragams ir kitiems patiekalams.

Norint pasiekti gerą bruknių derlių, reikalinga tinkamai pasirinkti vietą, veislę, atlikti kokybišką sodinimą ir priežiūrą. Būtina laiku pastebėti ligų ir kenkėjų požymius.