fbpx

Slyvos – Pasižymi Apvaliais, Kartais Šiek Tiek Plokščiais Vaisiais

Slyvos – tai vieni iš populiariausių ir mėgstamiausių vaisių Lietuvoje. Jos auga beveik kiekviename sode ir darže. Nors slyvos paplitusios visame pasaulyje, Lietuvos klimatas ir dirvožemis ypač tinka šių vaismedžių auginimui.

Slyvos

Slyvos ne tik skanios, bet ir naudingos sveikatai. Jose gausu antioksidantų, vitaminų, mineralų ir maistinių skaidulų. Tad verta daugiau sužinoti apie šiuos vaisius – jų rūšis, auginimą, derlių nuėmimą ir panaudojimą maistui.

Slyvų rūšys Lietuvoje

Lietuvoje auginamos įvairios slyvų veislės, kurias galima suskirstyti į keletą pagrindinių grupių:

Europinės slyvos

Tai seniausiai Lietuvoje auginamos slyvos. Jos pasižymi apvaliais, kartais šiek tiek plokščiais vaisiais. Europinės slyvos būna įvairių spalvų – geltonos, žalios, mėlynos, raudonos, rudos. Skonis saldus arba rūgštokas. Populiariausios veislės – ‘Alyvų’, ‘Rausvė’, ‘Birutė’.

Japoninės slyvos

Šių slyvų vaisiai mažesni, apvalesni ir saldesni nei europinių. Jos atsparios šalčiui ir dera gausiai kasmet. Populiariausios japoninių slyvų veislės – ‘Čačinsko ankstyvoji’, ‘Amers’, ‘Oullins’.

Mirabelės

Mirabelių vaisiai itin maži, apvalūs, saldūs. Lietuvoje auginamos veislės ‘Mirabelė de Nancy’, ‘Mirabelė Luksemburgietė’. Nors derlius nedidelis, šios slyvos labai skanios ir tinka džemams bei uogienėms.

Hibridinės slyvos

Tai įvairių slyvų ir persikų kryžminimų vaisiai. Jie stambesni už įprastines slyvas, sultingesni, saldesni. Lietuvoje auginamos tokios hibridinės slyvos kaip ‘Jojo’, ‘Sweet Treat’, ‘Dapple Dandy’.

Slyvų nauda ir maistinė vertė

Nors slyvos skanios ir saldžios, jos pasižymi ir didele maistine verte. Štai ką galime rasti 100 gramų šviežių slyvų:

  • Antioksidantai – slyvose gausu antioksidantų, tokių kaip karotenoidai, chlorogeno rūgštis ir antocianinai. Jie neutralizuoja žalingus laisvuosius radikalus ir apsaugo ląsteles.
  • Vitaminai – ypač daug vitamino K, reikalingo kraujo krešėjimui. Taip pat vitamino C, kuris stiprina imunitetą, ir vitamino E – antioksidanto.
  • Mineralai – slyvose randama kalio, geležies, magnio, cinko, varo ir kitų mineralų. Jie padeda palaikyti organizmo funkcijas.
  • Skaidulos – net 7,1 gramų 100 gramų slyvų sudaro maistinės skaidulos. Jos gerina virškinimą, mažina cholesterolį ir gliukozės kiekį kraujyje.

Dėl šių vertingų maistinių medžiagų slyvos laikomos naudingomis širdies ir kraujagyslių sistemos, virškinimo trakto, kaulų ir dantų sveikatai. Jos taip pat padeda kontroliuoti cukraus kiekį kraujyje ir gali padėti mesti svorį.

Slyvų auginimas Lietuvoje

Nors slyvos ir dera beveik visoje Lietuvos teritorijoje, tam tikri regionai pasižymi itin palankiomis sąlygomis jų auginimui.

Dzūkija garsėja savo slyvynais. Čia vyrauja lengvesnės priesmėlio ir priemolio dirvos, tinkamos šiems vaismedžiams. Be to, pakankamai šilta vasara užtikrina gerą slyvų brendimą.

Tinka slyvoms auginti ir Žemaitija bei vakarų Lietuvos pajūrio zonos dirvožemiai. O šiaurės rytų Lietuvoje, kur šaltesnė žiema ir vėsesnė vasara, geriau auga atsparesnės šalčiui slyvų veislės.

Sėkmingam slyvų derliui svarbu tinkamai pasirūpinti medeliais – laiku genėti, tręšti, saugoti nuo ligų ir kenkėjų. Subrendę vaisiai turi būti kruopščiai nuskinti, kad nepažeistų žievės.

slyvos vaisius

Slyvų panaudojimas

Slyvos Lietuvoje naudojamos įvairiais būdais:

  • Valgomos šviežios – tiesiog nuskinus nuo medžio ar nupirkus turguje.
  • Džiovintos – džiovintos slyvos ilgai išlieka skanios ir naudingos. Jas galima kepti, dėti į pyragus, košes.
  • Šaldytos – užšaldytos išlaiko daugiau maistinės vertės ir skonio nei džiovintos. Tinka įvairiems patiekalams.
  • Sultys – iš slyvų spaudžiamos sultys, sirupai, limonados. Jas galima atskiesti vandeniu ar pieno produktais.
  • Uogienės – verdamos uogienės, džemai, drebučiai kartu su obuoliais, vyšniomis ar kitomis uogomis.
  • Alkoholiniai gėrimai – iš slyvų gaminamas vaisių vynas, brendis, naminė degtinė.

Taigi slyvų panaudojimo būdų tikrai netrūksta! O ruošiant įvairius patiekalus ar gėrimus išlaikoma daugiau vertingųjų medžiagų nei valgant tiesiog šviežias slyvas.

Slyvos – Išvados

  • Slyvos – vieni populiariausių vaisių Lietuvoje, augantys beveik kiekviename sode ar darže. Čia sėkmingai dera įvairios jų rūšys.
  • Šie vaisiai pasižymi didele maistine verte – juose gausu antioksidantų, vitaminų, mineralų ir skaidulų. Tad slyvos naudingos sveikatai.
  • Auginant svarbu pasirinkti veisles, tinkamas augimvietei, bei tinkamai prižiūrėti medelius – genėti, tręšti, saugoti nuo ligų.
  • Subrendę vaisiai turi būti atsargiai nuimami ir vartojami įvairiais būdais – tiek švieži, tiek perdirbti.

Tad slyvos – tai ne tik skanūs, bet ir vertingi vaisiai, kurių nereikėtų pamiršti įtraukti į savo mitybą. O auginant namų sode – puiki proga mėgautis šviežiais, ką tik nuo šakos nuskintais skanėstais!

Hey.lt - Nemokamas lankytojų skaitliukas