Naminis Pomidorų Padažas Žiemai: 3 Skanūs Ir Lengvi Receptai
Naminis pomidorų padažas yra nepamainomas priedas prie įvairių patiekalų, ypač žiemą, kai norisi šviežių ir skanių pomidorų skonio. Šiame straipsnyje pateikiame tris paprastus ir gardžius receptus, kaip pasigaminti naminį pomidorų padažą žiemai. Šie receptai tiks tiek pradedantiesiems, tiek patyrusiems kulinarams, o pagamintas padažas ilgai išsilaikys ir praturtins jūsų žiemos valgiaraštį.
1 receptas: Klasikinis pomidorų padažas
Ingredientai:
- 2 kg prinokusių pomidorų
- 2 svogūnai
- 4 skiltelės česnako
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelis cukraus
- 1 šaukštelis druskos
- 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- 1/2 šaukštelio džiovintų bazilikų
Gaminimo eiga:
- Nuplaukite pomidorus ir supjaustykite juos ketvirčiais. Svogūnus ir česnaką nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
- Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite supjaustytus svogūnus bei česnaką. Kepkite 5 minutes, kol svogūnai suminkštės.
- Sudėkite pomidorus, cukrų, druską, pipirus ir bazilikus. Maišydami virkite ant vidutinės ugnies apie 30 minučių, kol pomidorai išsilydys ir padažas šiek tiek sutirštės.
- Nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite padažui šiek tiek atvėsti. Sutrinkite padažą elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
- Supilstykite padažą į stiklainius ir sandariai uždarykite. Laikykite šaldytuve iki 1 savaitės arba užšaldykite iki 6 mėnesių.
2 receptas: Aštrus pomidorų padažas su paprikomis
Ingredientai:
- 1,5 kg pomidorų
- 2 raudonosios paprikos
- 1 aitriosios paprikos
- 1 svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelis cukraus
- 1 šaukštelis druskos
- 1/2 šaukštelio maltų kmynų
Gaminimo eiga:
- Nuplaukite pomidorus ir paprikas. Pomidorus supjaustykite ketvirčiais, paprikas perpjaukite pusiau, išimkite sėklas ir supjaustykite kubeliais. Svogūną ir česnaką nulupkite ir smulkiai supjaustykite.
- Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite supjaustytą svogūną bei česnaką. Kepkite 5 minutes, kol svogūnas suminkštės.
- Sudėkite pomidorus, paprikas, cukrų, druską ir kmynus. Maišydami virkite ant vidutinės ugnies apie 40 minučių, kol daržovės išsilydys ir padažas šiek tiek sutirštės.
- Nukelkite puodą nuo ugnies ir leiskite padažui šiek tiek atvėsti. Sutrinkite padažą elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
- Supilstykite padažą į stiklainius ir sandariai uždarykite. Laikykite šaldytuve iki 1 savaitės arba užšaldykite iki 6 mėnesių.
3 receptas: Pomidorų padažas su žolelėmis
Ingredientai:
- 2 kg pomidorų
- 1 svogūnas
- 3 skiltelės česnako
- 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelis cukraus
- 1 šaukštelis druskos
- 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų
- 1/4 puodelio šviežių bazilikų lapelių
- 2 šaukštai šviežių petražolių
- 1 šaukštas šviežių raudonėlių
Gaminimo eiga:
- Nuplaukite pomidorus ir supjaustykite juos ketvirčiais. Svogūną ir česnaką nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Nuplaukite žoleles ir smulkiai supjaustykite.
- Dideliame puode įkaitinkite alyvuogių aliejų ir suberkite supjaustytą svogūną bei česnaką. Kepkite 5 minutes, kol svogūnas suminkštės.
- Sudėkite pomidorus, cukrų, druską ir pipirus. Maišydami virkite ant vidutinės ugnies apie 30 minučių, kol pomidorai išsilydys ir padažas šiek tiek sutirštės.
- Nukelkite puodą nuo ugnies ir suberkite supjaustytas žoleles. Išmaišykite ir leiskite padažui šiek tiek atvėsti.
- Sutrinkite padažą elektriniu trintuvu iki vientisos masės. Supilstykite padažą į stiklainius ir sandariai uždarykite. Laikykite šaldytuve iki 1 savaitės arba užšaldykite iki 6 mėnesių.
Dažniausiai užduodami klausimai
- Ar galima naudoti konservuotus pomidorus vietoj šviežių? Taip, galite naudoti konservuotus pomidorus, tačiau šviežių pomidorų skonis bus ryškesnis ir natūralesnis.
- Kaip ilgai galima laikyti naminį pomidorų padažą šaldytuve? Tinkamai paruoštą ir sandariai uždarytą padažą šaldytuve galite laikyti iki 1 savaitės.
- Ar galima užšaldyti naminį pomidorų padažą? Taip, padažą galite užšaldyti iki 6 mėnesių. Prieš užšaldant, leiskite padažui visiškai atvėsti ir supilstykite į šaldymui tinkamus indus.
- Kokius prieskonius galima pridėti į pomidorų padažą? Be straipsnyje paminėtų prieskonių, taip pat galite naudoti čiobrelį, rozmarinus, raudonėlius, aitrią papriką ar net šviežią imbierą – eksperimentuokite ir atraskite savo mėgstamiausią skonį.
- Ar galima padažą pasigaminti be česnako? Taip, česnaką galite praleisti arba pakeisti svogūnais, jei nemėgstate česnako skonio ar kvapo.
- Kaip pasirinkti geriausius pomidorus padažui? Rinkitės prinokusius, sultingus ir mėsingus pomidorus. Venkite pomidorų su žaliais šonais ar minkštomis vietomis.
- Ar galima naudoti kitus aliejus vietoj alyvuogių? Taip, galite naudoti saulėgrąžų, rapsų ar kokosų aliejų, tačiau alyvuogių aliejus suteiks autentiškiausią skonį.
- Kaip padažą pasigaminti be elektrinio trintuvo? Jei neturite elektrinio trintuvo, pomidorus galite nulupti, išimti sėklas ir smulkiai supjaustyti. Tuomet virkite juos su kitais ingredientais, kol padažas taps tirštas ir vientisos konsistencijos.
- Ar galima padažą pasigaminti su kitomis daržovėmis? Taip, į padažą galite įmaišyti keptų paprikų, baklažanų, cukinijų ar net morkų – taip praturtinsite skonį ir padidinti maistinę vertę.
- Kokiems patiekalams tinka naminis pomidorų padažas? Šis padažas puikiai tinka prie makaronų, picų, mėsos patiekalų, daržovių ar kaip pagardas sriuboms ir troškinimas. Jis taip pat gali būti naudojamas kaip pagrindas gaminant kitus padažus ar užtepėles.
Išvados
Naminis pomidorų padažas yra universalus ir nepamainomas produktas, kurį lengva pasigaminti namuose. Šiame straipsnyje pateikti trys skirtingi receptai, kad kiekvienas galėtų atrasti sau tinkamiausią skonį. Pagamintas padažas ne tik praturtins jūsų patiekalus, bet ir leis mėgautis šviežių pomidorų skoniu ištisus metus. Nebijokite eksperimentuoti su ingredientais ir prieskoniais – taip atrasite savo firminį pomidorų padažo receptą. Gero apetito!